Conferință prof. univ. Cătălin Vasilescu
„Cum este cu putință ceva nou în chirurgie?“



Conferențiar:
Prof. univ. dr. Cătălin Vasilescu


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române



CĂTĂLIN VASILESCU (n. 1959) este profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și șef al Clinicii de Chirurgie Generală a Institutului Clinic Fundeni.

Profesorul Cătălin Vasilescu a adus contribuții importante în chirurgia robotică, laparoscopie, chirurgia oncologică și cercetarea medicală, mai ales în genomică (ARN non codant în morfogeneză, în tumorile maligne și în sepsis).

În iunie 2002 profesorul Cătălin Vasilescu a realizat, primul în lume, o splenectomie subtotală laparoscopică pentru microsferocitoză ereditară.

Are preocupări constante pentru istoria medicinei și pentru istoria ideilor, domeniu în care a publicat, împreună cu filosoful Mircea Flonta, volumul Ce este mai presus de orice? Lumea cercetătorilor între iubirea de patrie și spiritul universalist al științei în timpul Primului Război Mondial.



Cum este cu putință ceva nou în chirurgie?

Preocupat de cercetare în domeniul medical, profesorul universitar Cătălin Vasilescu este înainte de toate un excepțional chirurg, cu o carieră de medic impresionantă. În cadrul conferinței Cum este cu putință ceva nou în chirurgie? va pune în ecuație 3 valori fundamentale ale medicinei actuale: noul, adevărul și binele, analizând prevalența fiecăreia în funcție de context și perspectivă.

„Pentru cercetător, chestiunea noului este una normală. În fiecare moment petrecut în laborator cercetătorul se interesează numai de ceea ce este nou și este obligat, pentru a conta în comunitatea academică, să își aducă o contribuție, oricât de mică, la extinderea frontierelor dinamice ale cunoașterii. Pentru matematician, fizician, chimist sau biolog miza este, deci, indiscutabil, adevărul.

În medicină însă lucrurile stau altfel. Pentru medic regula jocului este diferită. El trebuie să vindece, dacă poate, iar dacă nu poate să vindece, atunci să trateze suferința pacientului. Am putea spune că principalul lui obiectiv este să urmărească binele cu toate mijloacele pe care știința medicală i le pune la dispoziție la acel moment. O operație poate fi nouă pentru un chirurg (la începutul carierei aproape totul era nou pentru chirurgi), poate constitui o noutate pentru o instituție medicală, pentru o țară, cum e România, sau, arareori, poate fi vorba despre o soluție chirurgicală pe care nu a mai efectuat-o nimeni niciodată.

Pentru a asigura pacienților săi cele mai bune șanse în lupta cu boala, chirurgul trebuie adesea să iasă din conservatorismul comod, să abandoneze rețetele terapeutice consacrate și să apeleze la soluții chirurgicale noi. Decizia nu este însă una ușoară, nu întotdeauna lucrul cel mai nou este și cel mai bun.“

Profesorul Cătălin Vasilescu va vorbi în conferința sa despre chirurgia laparoscopică, cea robotică, despre neurochirurgie sau chirurgia cardiacă și va aduce în discuție exemple de pionierat temerar, dar și de regretabile derapaje, unele foarte greu de înțeles astăzi.

În virtutea bogatei sale experiențe de practician în sala de operație va pune în discuție cât de delicat este echilibrul dintre binele bolnavului și creativitatea chirurgului și linia fină, de multe ori abia sesizabilă, care, așa cum îi place să citeze, „desparte eroismul de ridicol“.

Evenimentul va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/83117714767?pwd=RXZkSjg2VEo3UnIxS3laN2lrUkYzUT09
Meeting ID: 831 1771 4767
Passcode: 881706

Ciclul de conferințe „Ora de știință“, inițiat de Academia Română, este coordonat și moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.