data-layout="button" data-size="small"> Share

Comunicat de presă
21 noiembrie 2022


Conferința „Cum este cu putință ceva nou în chirurgie?“

Academia Română organizează joi, 24 noiembrie 2022, conferința cu public „Cum este cu putință ceva nou în chirurgie?“, susținută de prof. univ. dr. Cătălin Vasilescu, șeful Clinicii de chirurgie generală a Institutului Clinic Fundeni. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 17. Intrarea este liberă.

Profesorul Cătălin Vasilescu va vorbi în conferința sa despre chirurgia laparoscopică și despre chirurgia robotică, despre neurochirurgie și chirurgia cardiacă, aducând în discuție exemple de pionierat temerar, dar și câteva regretabile derapaje, unele foarte greu de înțeles astăzi. În virtutea bogatei sale experiențe de practician în sala de operație, medicul Cătălin Vasilescu dorește să arate cât de fragil este echilibrul dintre binele bolnavului și creativitatea chirurgului și cât de fină, de multe ori abia sesizabilă, este linia care „desparte eroismul de ridicol“, așa cum îi place să citeze.

Preocupat de cercetarea de avangardă în domeniul medical, profesorul Cătălin Vasilescu va pune în ecuație 3 valori fundamentale noul, adevărul și binele, privite din dublă perspectivă, cea a științei inovative și cea a practicii chirurgicale:

„Pentru cercetător, chestiunea noului este una normală. În medicină însă lucrurile stau altfel. Pentru medic regula jocului este diferită. El trebuie să vindece, dacă poate, iar dacă nu poate să vindece, atunci să trateze suferința pacientului. Am putea spune că principalul lui obiectiv este să urmărească binele cu toate mijloacele pe care știința medicală i le pune la dispoziție la acel moment.

Pentru a asigura pacienților săi cele mai bune șanse în lupta cu boala, chirurgul trebuie adesea să iasă din conservatorismul comod, să abandoneze rețetele terapeutice consacrate și să apeleze la soluții chirurgicale noi. Decizia nu este însă una ușoară, nu întotdeauna lucrul cel mai nou este și cel mai bun.“

Cătălin Vasilescu (n. 1959) este profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București și șef al Clinicii de chirurgie generală a Institutului Clinic Fundeni. A adus contribuții importante în chirurgia robotică, laparoscopie, chirurgia oncologică și cercetarea medicală, mai ales în genomică (ARN non codant în morfogeneză, în tumorile maligne și în sepsis).

În iunie 2002 profesorul Cătălin Vasilescu a realizat, primul în lume, o splenectomie subtotală laparoscopică pentru microsferocitoză ereditară.

Are preocupări constante pentru istoria medicinei și pentru istoria ideilor, domeniu în care a publicat, împreună cu filosoful Mircea Flonta, volumul Ce este mai presus de orice? Lumea cercetătorilor între iubirea de patrie și spiritul universalist al științei în timpul Primului Război Mondial.

Conferința susținută de prof. univ. dr. Cătălin Vasilescu se înscrie în ciclul de manifestări „Ora de știință“, inițiat de Academia Română cu scopul promovării științei la nivel național. Astfel, ciclul de conferințe „Ora de știință“, coordonat și moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o sesiune de întrebări și răspunsuri. La fiecare conferință, accesul publicului este liber.

Biroul de comunicare al Academiei Române