Conferință dr. Marius Stan: Programe inteligente în știință, artă și societateDr. Marius Stan, cercetător român cu o excepțională carieră științifică realizată în Statele Unite ale Americii, va conferenția la Academia Română, miercuri, 14 iunie, 2022. Dr. Marius Stan va împărtăși în cadrul conferinței „Programe inteligente în știință, artă și societate“ experiența sa ca om de știință, profesor, scriitor și actor, subliniind simbioza dintre inteligența umană și cea artificială, pornind de la o analiză a conceptului de „program inteligent“, ca partener al cercetătorilor umani. Conceptul de „program inteligent“ a fost introdus și discutat deja de mai multă vreme atât de specialiști, cât și de utilizatorii beneficiari.

„Programul inteligent include elemente de inteligență artificială cum ar fi învățarea automată, prelucrarea computerizată a imaginilor și prelucrarea limbajului natural, cuplate cu statistica Bayes-iană pentru evaluarea incertitudinii. Această metodologie care combină inteligența umană cu cea artificială este aplicată în știință pentru studiul unor fenomene fizice și chimice complexe, în literatură pentru prelucrarea textelor și în cinematografie pentru identificarea și clasificarea imaginilor.“ – Dr. Marius Stan

Programele inteligente sunt deja parte din echipele de cercetare și în scurtă vreme ar putea deveni coautoare ale lucrărilor științifice, ceea ce invită la reflecție privind noi paradigme în epistemologie.

Conferința include o evaluare critică a avantajelor și dezavantajelor inteligenței artificiale și o predicție a impactului asupra societății.


Dr. MARIUS STAN
Este absolvent al Facultății de fizică din Universitatea București și doctor în chimie la Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române.

A fost cercetător principal și lider în studiul sistemelor complexe la Institutul de Cercetare Argonne din Chicago și Profesor la Universitatea din Chicago și la Universitatea Northwestern. Dr. Marius Stan și grupul său de cercetare folosesc inteligența artificială, în special învățarea automată (machine learning), pentru a înțelege și a modela fizica sistemelor complexe. Rezultatele cercetărilor sunt publicate pe larg în literatura științifică de specialitate.

În 2021 dr. Marius Stan s-a pensionat de la Institutul de Cercetare Argonne pentru a se dedica scrisului. A publicat cărți de povestiri și de poezie în limba română iar acum lucrează la o carte despre inteligența artificială și la un roman, ambele în limba engleză.

Publicul îl poate recunoaște pe profesorul Marius Stan și ca Bogdan, personajul român din serialul TV „Breaking Bad“.

Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române

Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei și președintele Secției de științe chimice, și dr. Marius Stan, cercetător principal la Institutul de Cercetare Argonne, Universitatea din Chicago

dr. Marius Stan, cercetător principal la Institutul de Cercetare Argonne, Universitatea din Chicago