Comunicat de presă
10 iunie 2022

Conferința „Programe inteligente în știință, artă și societate“,
susținută de dr. Marius Stan la Academia Română

Academia Română organizează marți, 14 iunie 2022, conferința „Programe inteligente în știință, artă și societate“, susținută de dr. Marius Stan, cercetător principal la Institutul de Cercetare Argonne, Universitatea din Chicago.

Manifestarea va avea loc în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 13, și va fi deschisă de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei și președintele Secției de științe chimice.

Analizând conceptul de inteligență artificială în proiectarea proceselor electronice, dr. Marius Stan aduce în discuție contexte în care cercetătorii pot folosi cu succes capacitatea sistemelor tehnice de prelucra datele din mediu și elemente provenind din diverse domenii de cercetare, situate în zona transdisciplinarității, pentru optimizarea unor aplicații și pentru dezvoltarea unor noi paradigme de cunoaștere.

„Programul inteligent include elemente de inteligență artificială cum ar fi învățarea automată, prelucrarea computerizată a imaginilor și prelucrarea limbajului natural, cuplate cu statistica Bayes-iană pentru evaluarea incertitudinii. Această metodologie care combină inteligența umană cu cea artificială este aplicată în știință pentru studiul unor fenomene fizice și chimice complexe, în literatură pentru prelucrarea textelor și în cinematografie pentru identificarea și clasificarea imaginilor“ este de părere dr. Marius Stan

.

Licențiat în fizică la Universitatea din București și doctor în chimie la Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române, Marius Stan a fost cercetător principal, director de program și lider în studiul sistemelor complexe la Institutul de Cercetare Argonne, Universitatea din Chicago (2018-2021). Între anii 2013-2015 a coordonat programe naționale de modelare și simulare a sistemelor energetice în cadrul Ministerului Energiei din SUA, iar în perioada 2013-2021 a fost profesor asociat la Universitatea din Northwestern.

Marius Stan a publicat literatură științifică, cărți de povestiri și de poezie în limba română, iar în prezent lucrează la un studiu despre inteligența artificială și la un roman, ambele în limba engleză.

Conferința va prilejui dialogul cu dr. Marius Stan, bazat pe experiența sa de cercetător, profesor, scriitor și actor, pentru a descoperi modul în care relaționarea inteligenței umane cu cea artificială facilitează înțelegerea unor fenomene și asigură predictibilitatea schimbărilor din societatea viitorului.

Biroul de comunicare al Academiei Române