Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Īn ziua de 28 noiembrie 2003, īn aula Academiei Romāne, Domnul Profesor Franciesco Rezek (Brazilia), judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, a susţinut conferinţa cu tema Justiţia internaţională īn zilele noastre.

Acad. Eugen Simion, preşedintele Academiei Romāne, a prezentat, īn deschidere, pe profesorul Franciesco Rezek, un mare jurist, personalitate de prestigiu īn dreptul internaţional,  fost ministru de externe al Braziliei, profesor titular la Universitatea din Brazilia, timp de doisprezece ani judecător la Tribunalul Federal Suprem din Brazilia, acum judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Doctor al Universităţii Sorbona din Paris, doctor al Universităţii din Oxford, cu o bogată şi complexă activitate de profesor universitar, invitat la mai multe universităţi din Europa şi America. Recent, a apărut varianta īn limba romānă a cărţii Drept internaţional public, cu o prefaţă semnată de domnul Adrian Năstase,  care apreciază că īn lucrare „specialistul avizat va descoperi un instrument de lucru de o subtilă originalitate cu viziuni şi abordări moderne, rod al unor studii vaste şi de mare deschidere precum şi al unei experienţe academice de o mare ţinută.”

E.S. Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei īn Romānia, apreciat īn mod deosebit activitatea de diplomaţie culturală desfăşurată īn Academia Romānă, acad. Eugen Simion reuşind să apropie Brazilia de Romānia. Excelenţa Īn Brazilia, Franciesco Rezek este considerat ca un protagonist la istoriei contemporane, remarcat pentru curajul opiniilor sale, pentru īnalta probitate profesională şi morală.

Mulţumind pentru onoarea de a conferenţia īn aula Academiei Romāne, domnul Franciesco Rezek, a susţinut conferinţa cu tema Justiţia internaţională īn zilele noastre, īncepānd cu  criza dreptului internaţional şi viitorul Naţiunilor Unite şi pentru o mai bună īnţelegere a  făcut o incursiune īn istoria dreptului internaţional, continuānd cu apariţia unor noi forme de drept, ajungānd  la cel de al doilea război mondial, cānd a īnceput o nouă perioadă a justiţiei internaţionale, pentru a īnfăţişa pe larg, cu numeroase exemplificări, complexitatea situaţiei actuale a dreptului internaţional.

Au participat acad. Maya Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Romāne, membri ai Academiei Romāne, specialişti, cercetători.