Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Vizita academica 

O delegatie a Academiei Române, condusa de acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, si formata din acad. Florin Filip, acad. Marius Iosifescu, acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, presedintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Mircea Banciu, presedintele Sectiei de Stiinte Chimice, acad. Mircea Sandulescu, presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice, Dumitru Radu Popescu si prof. Paul Helmut Niedemaier membri corespondenti ai Academiei Române, a facut, în zilele de 6-8 mai, o vizita la Sibiu - Saliste - Alba Iulia.

Vizita a început la Salistea, jud. Sibiu, care, fapt cu totul exceptional, a dat opt membrii ai Academiei Române - Dionisie Romano, Axinte Banciu, Onisifor Ghibu, Ioan Lupas, Andrei Otetea, D.D. Rosca, Mircea Banciu si Mircea Sandulescu. Cu acest prilej a avut loc o întâlnire cu oficialitatile comunei, cu profesori si elevi. La cimitirul din satul Grui, la mormântul lui D. D. Rosca, s-a facut o slujba de pomenire a celor trecuti la cele vesnice.

Vizita a continuat la Câmpeni, unde, din  initiativa primarului, Viorel Sicoe, s-a desfasurat o întâlnire a membrilor delegatiei Academiei Române cu alti primari din localitatile învecinate, reprezentati ai Prefecturii si Consiliului judetean, conducatori de întreprinderi, specialisti, preoti si cetateni, în cadrul careia s-a discutat despre proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana. Dezbaterea a fost condusa de acad. Eugen Simion, care, în deschidere, a expus punctul de vedere al Academiei Române prezentat în sesiunea stiintifica din 4 martie 2003. Acad. Ionel Haiduc si acad. Mircea Sandulescu au demonstrat cu argumente stiintifice -  din chimie si geologie - consecintele deosebit de grave ale posibilei realizari  a  proiectului în forma sa actuala. Este nu numai un atentat la memoria noastra nationala, dar si o degradare majora a mediului înconjurator. Marea majoritate a celor care au luat cuvântul si-au manifestat ferm opozitia  fata de proiectul de la Rosia Montana, aratând, în principal, ca astfel nici problemele economico-sociale nu au o rezolvare durabila.

În continuare, delegatia academica a plecat la Universitatea din Alba Iulia, unde, în seara de 7 mai, acad. Eugen Simion a sustinut conferinta “Nichita Stanescu’70”. În dimineata zilei de 8 mai,  rectorul  Universitatii din Alba Iulia, prof. dr. I Mârza, a înmânat  domnului acad. Eugen Simion titlul de Doctor Honoris Causa în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean, profesori si studenti.