Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Festivitatea de lansare

Vol. V

Vol. VI

Vol. VIII

Volumul VII,  cuprinde etapa în care a fost constituita si desavârsita România ca stat national, modern, independent si are doua tomuri. Primul, subintitulat Constituirea României moderne(1821-1878), este coordonat de acad. Dan Berindei, secretar Alexandru Porteanu ,“reconstituie procesele istorice decisive când au avut loc doua revolutii - în 1821 si 1848-1849 - si când mai ales s-a realizat statul national român. În cursul a sase decenii, s-a asistat la mutatii multiforme în toate domeniile, având loc - considerata istoric - o grabnica tranzitie de la vechiul regim la o societate moderna. 

La capatul etapei, România si-a dobândit independenta si s-a aliniat familiei statelor suverane europene…Natiunea româna este, de fapt, subiectul principal al lucrarii, ca si framântata devenire moderna si mersul catre dobândirea cadrului firesc de vietuire, procese în buna parte împlinite în 1878, urmând însa a fi desavârsite în a doua etapa - care s-a încheiat glorios în 1918.”

 

Cel de al doilea tom al volumului VII, De la Independenta la Marea Unire, coordonat de  acad. Gheorghe Platon, secretar prof. univ. Gheorghe Iacob,  se deschide cu anul 1878, caracterizat prin “dezvoltarea desfasurata a capitalismului, cu transformari de adâncime în toate domeniile: pe plan economic, social, politic, în ideologie, în mentalitati.” Este perioada când schimbarea contextului international a facut ca România sa “devina din obiect, subiect al relatiilor internationale, cu un statut radical schimbat, în calitatea ei de componenta importanta a echilibrului european…
Progresul s-a realizat în virtutea unei strategii atent cumpanite, a unei linii pragmatice, urmarita - în aplicarea ei - de partidele de guvernamânt.” Acesta s-a concretizat în întarirea statului, consolidarea natiunii si a spiritului national, diversificarea relatiilor economice, politice si culturale cu românii aflati sub dominatie straina, în sporirea relatiilor cu lumea din afara si cresterea contributiei românesti în dinamica economica, politica, sociala si culturala a spatiului sud-est european. Încununarea a fost la 1 decembrie 1918 când s-a realizat Marea Unire
Festivitatea de lansare

Vol. V

Vol. VI

Vol. VIII