Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Centenar Ion Irimescu, in imagini ...

În ziua de 27 februarie 2003, Maestrul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, a fost sarbatorit, la împlinirea vârstei de 100 de ani,  într-o sesiune omagiala, desfasurata în aula Academiei Române, organizata de Academia Româna si Ministerul Culturii si Cultelor.

În deschiderea ceremoniei, presedintele României, Ion Iliescu, a înmânat maestrului Ion Irimescu Ordinul National Serviciu  Credincios, în grad de Mare Cruce.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, vorbind despre opera  Maestrului a subliniat ca mai toate chipurile lasa impresia ca vin de departe, din adâncurile timpului si sunt purtatoare de mituri. Ceva din arta populara româneasca razbate discret în opera fina si admirabil stilizata a lui Ion Irimescu în timp ce fantezia compozitiilor sale bate spre o mitologie mult mai vasta. Este o încântare sa privesti aceste figuri, care lasa impresia ca stau de vorba cu Dumnezeu într-o etena dimineata a lumii. Opera lui Ion Irimescu sugereaza liniste si ordine…o buna rânduiala a lucrurilor si o frumoasa diversitate…si, în primul rând, o buna asezare a omului în acest univers. Ion Irimescu a impus un model artistic care  vine din timp si exprima o lupta câstigata cu toate anxietatile care au amenintat-o. În încheiere, acad. Eugen Simion a spus:  rog pe Bunul Dumnezeu sa aiba  în continuare grija de acest mare artist, sa-L rasplateasca si de aici înainte cu gratia Lui. Pe ilustrul nostru confrate îl rog sa primeasca firitisirile noastre cele mai calde si, de asemenea îl rog sa nu-si piarda curajul si, pe cât este cu putinta, sa nu-si abandoneze proiectele, pentru ca abandonându-le s-ar putea banui ca-si pierde ratiunea de a fi.

Adresând-se marelui artist, Domnul Ion Iliescu, presedintele României,  a subliniat ca asemeni tuturor marilor fii ai culturii române ati ramas credincios artei, creatiei, în care gândul si simtamântul artistului înglobeaza spiritul comunitatii nationale. Aceasta este taina extraordinarului portretist care concureaza viata însasi, a fauritorului de noi forme nemuritoare, taina echilibrului clasic al unei creatii “dincolo de mode si de timp, cum spunea Ion Barbu…Arta dumneavoastra, superba izbânda a creativitatii nationale, ne da cheia acelui “ specific national” care nu-si dobândeste reala valoare si functionalitate decât raportat la aspiratiile universale. Opera Dumneavoastra, în care ati insuflat pietrei si bronzului atâta viata si expresivitate, îsi pastreaza intacta actualitatea si tineretea, rasplatindu-va, din plin, ”gândul si simtamântul” investite fara odihna si fara crutare de sine…Tara noastra poate fi mândra ca poate oferi Europei, în anii ce vin, zestrea de valori acumulate din timpuri imemoriale si pâna la marii creatori contemporani, între care numele Dumneavoastra straluceste si va stralucii totdeauna. Sa va dea Dumnezeu ani multi si buni de aici înainte, spre a asista la asezarea trainica a temeliilor unei afirmari a geniului national, dupa modelul mostenit de la generatia careia îi apartineti!

Acad. Eugen Simion a citi mesajul transmis de Domnul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului României,: Aniversarea zilei Dumnevoastra de nastere este o sarbatoare a culturii nationale. La un secol de viata pe care îl sarbatoriti si îl sarbatorim, este o deosebita onoare sa va transmit, în numele Senatului României si al meu personal, multa sanatate si putere, multe bucurii pe care neamul românesc, în mijlocul caruia v-ati nascut, vi le închina atunci când va omagiaza opera de exceptie.

Acad. Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, a transmis Artistului de exceptie Ion Irimescu, din partea Domnului Adrian Nastase, prim-ministrul Guvernului României si a Guvernului, profundul respect al tuturor. România omagiaza pe unul dintre eroii sai culturali, a carui biografie si a carui opera echivaleaza cu un secol din istoria româneasca. Caci Ion Irimescu, ajuns la vârsta patriarhilor, înseamna istorie si arta deopotriva. Evocând viata si activitatea lui Ion Irimescu, acad. Razvan Theodorescu a afirmat: sculptor si desenator rafinat, care a debutat exact acum trei sferturi de secol, clasic prin excelenta, un clasic al omului real sau al omului mitic…Irimescu este, cum s-a spus autor de chipuri imaginare, uneori arhitipal…Oamenii de cultura ai tarii îi fac adânca reverenta pentru o zi foarte speciala pentru noi toti, o zi de gratie pentru spiritul românesc. Cu acest prilej, s-a anuntat ca la sfârsitul lunii aprilie, la Sorbona, se va deschide o expozitie Irimescu.

Pentru prof. univ. Zamfir Dumitrescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din România,  Ion Irimescu este un artist, un martor si o instanta. Este un apologet al Umanismului si un exeget al Omului. Este un vizionar si o constiinta lucida. Fara inovatii ostentative, cu o forta greu de evaluat la o privire superficiala, a reusit sa contrapuna ritmurilor istoriei propria sa identitate artistica…Opera lui Ion Irimescu lasa sa se întrevada artistul de o rara sensibilitate, transmitându-ne, în acelasi timp, un sentiment de echilibru si liniste.

Prof. univ. Mircea Spataru, rectorul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, l-a înfatisat pe Ion Irimescu ca Profesor, o persoana extrem de delicata, elegant, care impunea blândete. Interventiile sale erau marcate de bunatate si echilibru, încercând sa ajunga la un dialog superior cu interlocutorii. Spunea totdeauna ca arta trebuie facuta pentru oameni, dar în asa masura încât sa-i apropii pe oameni de arta. Împreuna cu Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba si Mac Constantinescu a alcatuit o constelatie de profesori extrem de diferiti în discursul didactic, dar toti fiind reprezentativi ai timpului, de unde si o mare eficienta formativa si educativa.

Pentru Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Române, presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, despre aceasta sarbatoare nu trebuie vorbit în termeni circumstantiali, ci în termeni proprii destinului. Exista un destin de frumusete în pilda lui Ion Irimescu…, care explica de ce o creatie complexa, întinsa pe atâtea decenii, cum este sculptura lui, raspunde unor date ale marii traditii sculpturale si, în acelasi timp, ale sensibilitatii românesti. Cum se poate vedea în muzeul de la Falticeni, orice atinge mâna artistului se vede izbavit de orice conventie si conformisme. Aceasta fidelitate s-a produs fara pedanterie de programe, cu o eleganta linistita, care se manifesta la fiecare opera…nu e nici o dorinta provocatoare de a se pune în acord cu mode care nu-l exprima, dimpotriva este un fel de esentiala sociabilitate, o dimensiune la care nu meditam destul într-u secol al atâtor manifestari care transformau libertatea si dreptul de revolta al artistului într-un carnaval pitoresc…Îi multumim Maestrului pentru a ne fi fixat asupra unei dimensiuni axiale a creatiei…Sadoveanu vorbea de o clipa de solstitiu în care se aduna întreg trecutul si razbatea departe spre viitor. Nu traim noi astazi o asemenea clipa de solstitiu, în care ne contemplam puterile creatoare de mult adunate de acest popor si, în acelasi timp, o clipa în care sa ne încordam, înca odata, încrezatori, fara false orgolii, dar cu o netarmurita liniste, pentru un pact cu timpul, asa cum ne-a învatat Maestru Ion Irimescu sa-l stabileasca si sa-l mentina.

În raspunsul sau, Maestrul Ion Irimescu, a spus: sunt onorat sa ma aflu alaturi de domniile voastre în forul cel mai înalt al spiritualitatii românesti. Este un privilegiu pentru mine sa fiu încununat si întâmpinat cu atâta caldura sufleteasca. Sunt onorat de prezenta Domului Ion Iliescu, omul care stie sa pretuiasca actul de cultura si relatiile interumane. Ma bucur de prietenia Domniei Sale si îi urez sa numere tot atâtea primaveri câte am împlinit eu astazi. Este o zi cu totul deosebita daruita mie de Bunul Dumnezeu; zi care ma mângâie cu raza ei si îmi ofera bucuria reîntâlnirii cu atâtea spirite înalte. Cred ca am atins aceasta vârsta datorita pasiunii pentru arta si efortului sustinut, pentru ca am simtit aceasta dragoste si prietenie care vine de la Domniile voastre. Daca viata mea nu s-a scurs în zadar, daca  am reusit sa realizez ceva sunt multumit si va datorez tuturor celor de fata sa traiti asemenea clipe de satisfactie. Multumesc Bunului Dumnezeu Atotfacatorul ca mi-a îngaduit sa ating aceasta frumoasa vârsta si ca m-a înzestrat cu darul de a sluji oamenilor. Multumesc Domnului Presedinte Ion Iliescu pentru înalta distinctie pe care mi-a acordat-o, ma plec cu veneratie în fata Domniilor Voastre si va multumesc pentru cuvintele adresate persoanei si operei mele. Ar mai fi multe de spus, dar sper cu ajutorul lui Dumnezeu sa ne întâlnim peste cinci ani.

În continuare s-a prezentat albumul Ion Irimescu - 100, editat de Alexandru Cebuc în care sunt marturii ale Maestrului, ale confratilor, ale contemporanilor, o selectie de reproduceri dupa cele mai semnificative creatii ale distinsului artist si un CD-ROM realizat la Folticeni. Acad. Razvan Theodorescu a oferit câte un volum Maestrului Ion Irimescu, Domnului Ion Iliescu. S-au înmânat si medalia Ion Irimescu - 100, presedintelui Ion Iliescu, acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române si altor 97 de personalitati. Dl. Alexandru Cebuc a subliniat ca Ion Irimescu a procedat la decantarea tuturor curentelor si tendintelor de la începutul secolului XX, încercând sa contureze un orizont plastic potrivit personalitatii sale, cautându-si un drum propriu spre formarea unui limbaj, a unor forme si simboluri care sa-i apartina în exclusivitate…Creatia sa este, pentru România un autentic tezaur artistic, continuând în constiinta contemporana o mare traditie de la Paciurea si Brâncusi la Jalea si Anghel,  contribuind la îmbogatirea patrimoniului artistic national. Totodata, creatia sa se înscrie în marea opera europeana, în sculptura secolului XX…ridicându-se si mentinându-se la înaltimea artistului care îsi asuma rolul de cronicar al unei mari perioade din istoria poporului român.

Pictorul Gheorghe Raducan a oferit sarbatoritului un tablou  cu obiceiuri traditionale.

Ultimul cuvânt a fost sa fie al sarbatoritului: Aceste momente pe care poate  nici nu le-am visat ca vor fi exprimate cu atâta însufletire, cu atâta întelegere, cu atâta bunavointa. Am avu harazita de bunul Dumnezeu o viata lunga, am închinat-o înca din primii ani ai copilariei, când aveam sapte ani si am început sa-mi exprim niste gânduri plastice, care pe urma au fost punctul si izvorul de pornire a unei întregi activitati care a durat aproape o suta de ani. Am lasat pentru societatea româneasca, pentru poporul român, pentru tara româneasca, pentru victoria ei un tezaur, pe care, poate exagerez, este acel moment prielnic care a determinat punctul cel mai înalt si mai apreciat al culturii noastre.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Marius Iosifescu, acad. Florin Filip, vicepresedinti ai Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, personalitati ale vietii noastre cultural-artistice si politice, ziaristi, un numeros public.

În atmosfera de aleasa traire spirituala, razbatea parca marturisirea de credinta a lui Ion Irimescu scrisa cu propria-i mâna în prima pagina a albumului care i-a  fost dedicat ca omagiu si recunostinta: Am îndragit o viata întreaga, neastâmparul spatiului, caruia i-am daruit unitate, i-am strecurat întelesuri, iar daca din truda artei mele vor rezista sa faca fata aprecierii severii si implacabile a viitorului doar câteva lucrari, atunci linistea de dincolo de mormânt îmi va sopti ca nu am trait degeaba.