Al 12-lea simpozion de Analiza Termica si
Calorimetrie, organizat de catre Sectia de Stiinte Chimice a Academiei Române (Comisia de Analiza Termica si Calorimetrie) a avut loc la data de 14 februarie a.c. Manifestare intrata deja în traditie, simpozionul a reunit cercetatori si cadre de predare din institutele de cercetari si universitati apartinând centrelor universitare Bucuresti, Iasi, Timisoara si Arad.
Au participat: Academician Profesor Mircea Banciu, presedintele sectiei de stiinte chimice a Academiei Române, Academician Profesor Maria Brezeanu, Profesor Doctor Marius Andruh, Membru Corespondent al Academiei Române, Doctor Maria Zaharescu, Membru Corespondent al Academiei Române, Profesor Doctor G. Liptay de la Universitatea de Tehnologie si Economie din Budapesta, Profesor Doctor N. Doca de la Universitatea de Vest, Timiosoara, Profesor Doctor Crisan Popescu de La Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad, Doctor Niculae Ionescu, director stiintific al Institutului de Chimie Fizica “I. G. Murgulescu” al Academiei Române Dr. P. Budrugeac de la ICPE Bucuresti, si alti specialisti.
Lucrarile au fost deschise de catre
Prof. dr. doc. E. Segal, Membru corespondent al Academiei Române, Presedintele Comisiei de Analiza Termica si Calorimetrie. Domnul Academician Profesor
Mircea Banciu a rostit un scurt cuvânt de salut dupa care Domnul Profesor
G. Liptay a prezentat unele probleme legate de revista internationala de profil “Journal of Thermal Analysis and Calorimetry”. Succinta informare care a urmat, intitulata “Cercetarea Europeana de Analiza Termica si Calorimetrie” prezentata de
Prof. E. Segal,a schitat directiile de cercetare în domeniu asa cum acestea s-au conturat la recentul simpozion de Analiza Termica si Calorimetrie care a avut loc la Barcelona în perioada 25-29 august 2002. Reprezentantul firmei NETSCH, domnul
Lucian Chisaraicu a invitat pe participanti la sediul firmei pentru discutii în legatura cu performantele echipamentului de profil.
In continuare au fost prezentate comunicari referitoare la unele probleme teoretice ale analizei
termice (Prof. Dr. N. Doca, Dr. P. Budrugeac, Dr. G.
Munteanu, Prof. Dr. C. Popescu) precum si la aplicatiile acesteia în chimia
anorganica (Dr. Ing. V. Sasca, sef. lucrari M. Niculescu)chimia compusilor
oxidici (Dr. Anca Braileanu), cataliza heterogena (Dr. Vlad
Popa), si chimia macromoleculara (Dr. Doina Macocinschi).
Lucrarile prezentate s-au caracterizat printr-un nivel teoretic ridicat ancorat în experimente în acord cu exigentele actuale ale domeniului.
Daca astazi exista deja o traditie în domeniu ,apreciem ca aceasta se datoreste partial si contributiei simpozioanelor anuale, inclusiv a celui ce formeaza obiectul acestei prezentari, la formarea si maturizarea cercetatorilor într-o ramura deosebit de productiva a chimiei, Analiza Termica si Calorimetria.
|