Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

  

COMUNICAT

Personalitatea si opera stiintifica a savantului George Palade, laureat al Premiului Nobel, membru de onoare al Academiei Române, au fost evocate în cadrul  sesiunii solemne Omagiu lui George Palade, dedicata împlinirii vârstei de 90 de ani si organizate de Institutul de Biologie si Patologie Celulara Nicolae Simionescu al Academiei Române.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române, în cuvântul sau de deschidere, a evocat personalitatea primului român laureat al Premiului Nobel, ajuns la vârsta patriarhilor; o vârsta care reprezinta o biruinta a omului…pe care o întâmpina cu satisfactia ca lasa ceva durabil în urma lui. A face ceva pentru lumea în care traiesti este un scop al vietii si da un sens vietii. George Palade a pus bazele biologiei celulare moderne, stiinta de care astazi se leaga toate sperantele noastre.

Acad. Maya Simionescu, vicepresedinte al Academiei Române, colaborator apropiat al lui George Palade,  a marturisit ca pentru mine este greu sa-l prezint pe profesorul de adânca si cuprinzatoare eruditie, înzestrat cu o logica inegalabila, cu o capacitate de munca neobisnuita, exigent cu sine si cu cei din jur si, în acelasi timp, un campion al decentei, caruia nu-i plac exagerarile si gratuitatile. În acest spirit, acad. Maya Simionescu a prezentat, pe larg, cum a devenit si de ce este socotit unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai secolului XX. Nascut la 19 noiembrie 1912, George Palade a facut Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde a avut ca profesori pe Prof. Rainer, Andre Boivin  si Gr. T. Popa. Cu o reala vocatie de cercetator, a fost asistent si apoi conferentiar la catedra de Anatomie a Facultatii de Medicina si în 1946 a plecat în SUA, unde timp de 27 de ani a lucrat  în Laboratorul lui Albert Claude de la Universitatea Rockefeller din New York. A fost o perioada foarte bogata în realizari stiintifice remarcabile, care au dus la o noua filosofie a viului, a celulei – componenta fundamentala a tot ce este viu. În anul 1969, dupa o vizita la Bucuresti, savantul George Palade invita pe Maya si Nicolae Simionescu în SUA si au început sa colaboreze mai întâi la Universitatea Rockefeller si apoi la Universitatea Yale din New Haven. În 1974, împreuna cu Albert Claude si Ch. De Duve, George Palade primeste premiul Nobel pentru contributiile aduse la renasterea studiului celulei…Descoperirile Profesorului Palade au influentat practic toate stiintele vietii…Biologia celulara a facut posibila analiza deviatiilor care au loc în conditii patologice, alterarii mecanismelor la nivel celular si subcelular, primul pas pentru a putea continua, în viitor, controla si vindeca maladiile timpului nostru. Calitatile de cercetator au fost asociate fericit cu acelea de profesor, de dascal al studentilor si de mentor al cercetatorilor, care pregatiti în laboratorul sau, au devenit mari biolog celulari în diferite laboratoare din SUA si din alte tari. Acad. Maya Simionescu a marturisit pentru mine, colaborarea cu Profesorul Palade a fost una dintre acele întâlniri privilegiate care îti marcheaza viata, o bucurie a spiritului. În anii petrecuti lânga “maestru”, am putut sa-I admir filiatia logica a întrebarilor si ideilor, spiritul acut al observatiei, grija în aprecierea limitelor rezultatelor, capacitatea de a surprinde semnificativul. Personalitatea sa este a profunzimilor omului de stiinta, completat armonios cu omul de cultura; ea transgreseaza timpul si spatiu. În Încheiere, raspunzând întrebarii Cine este Profesorul Palade?, acad. Maya Simionescu a spus: Explorator al celulei, Mentor, Maestru, Profesor, Constructorul unei noi comunitati stiintifice mondiale. Un virtuos a Biologiei celulare, o mândrie a natiunii noastre.

Acad. Nicolae Cajal,  s-a referit la rezultatele cercetarilor lui George Palade care au clarificat relatiile între virusuri-acizii nucleici si celulele gazda si contributia acestora la dezvoltarea stiintelor vietii. Apoi,  amintind ca pe frontispiciul Universitatii din San Diego, unde George Palade a fost profesor este scris Basic science, acad. Nicolae Cajal a subliniat ca trebuie sa recunoastem ca ceea ce a facut Palade pentru medicina secolului XX este tocmai asezarea temeinica a unor baze teoretice si experimentale pentru numeroase ramuri ale medicinii. Mai retinem si  marturisirea: Personal, am avut prilejul de a purta cu Palade discutii rodnice, de a fi unul dintre beneficiarii spiritului sau de o exceptionala claritate si inventivitate, pe scurt, de a ma numi printre contemporanii sai, care a primit din parte-i pretiosul titlu de prieten.

Prezentând  Impactul fiziologic al descoperirilor lui George Palade, acad. Ion Haulica a subliniat ca nota dominanta a acestor cercetari poarta amprenta complexitatii lor si a  caracterului integrat al rezultatelor obtinute. Tendinta comuna a majoritatii cercetarilor de peste 60 de ani este de a studia împreuna cu metabolismul si functia. Mentionând faptul ca, asa cum se stie, identificarea si precizarea rolului metabolic al ribozomilor este principala sa descoperire, acad. Ion Haulica a vorbit  de aportul original la  studiul biogenezei si ultrastructurii membranelor celulare, transmiterii chimice sinaptice, functiei secretorii a reticulului endoplasmatic sau a functiei endocrine a inimii. Prin întreaga sa activitate, George Palade este, cum s-a spus unul dintre primii exploratori ai microcosmosului celular a carui cartograf a devenit înca de la începuturile activitatii sale de cercetare.

Prof. C. Dimoftache Zeletin a facut un excurs biografic al lui George Palade, înfatisând un adevarat arbore genealogic al familiei.

În acelasi ton evocator, dr. Anca Sima, sef al Laboratorului Lipoproteine si Ateroscleroza de la Institutul de Biologia si Patologie Celulara Nicolae Simionescu a evocat viata stiintifica de la acest Institut, cu greutatile si succesele sale, participarile la manifestari internationale, întâlnirile cu savantul George Palade. De un optimism temperat, Profesorul Palade este convins ca nu-I nici un fel de îndoiala ca stiinta poate rezolva o serie întreaga de probleme. Le-a rezolvat în trecut si o sa le rezolva si în viitor. Din nefericire, omenirea are capacitatea de a produce probleme noi mai repede decât sunt rezolvate cele vechi. Da, într-adevar, Profesorul Palade este de mult o legenda vie a biologiei celulare, descoperirile sale fiind parte a patrimoniului umanitatii.

În încheiere, prof. Radu Iftimovici, biograful lui George Palade a vorbit despre calitatile morale ale savantului si, îndeosebi, despre flerul  pe care îl are în alegerea temei, a felului de a cerceta si de a-si apropia colaboratorii.

La propunerea acad. Maya Simionescu, s-a stabilit ca de ziua de nastere a savantului George Palade sa-i fie transmis un mesaj de felicitare din partea participantilor la aceasta sesiune solemna – acad. Florin Filip, vicepresedinte al Academiei Române, acad. Victor Voicu, secretar general al Academiei Române, membri ai Academiei Române, cercetatori de la IBPC Nicolae Simionescu, cadre didactice universitare.

            La multi ani cu sanatate, Domnule Profesor George Palade!