Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

Viata, opera  si activitatea  Leonida Colescu (1872-1940), reputat statistician, demograf si economist român, au fost evocate în cadrul unei sesiuni stiintifice organizate, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nastere, de Comisia de istorie economica si istoria gândirii economice a Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie a Academiei Române si Institutul National de Statistica si s-a desfasurat în ziua de 4 octombrie 2002, la Casa Oamenilor de Stiinta.

Acad. Iulian Vacarel a prezentat pe larg, în deschidere, viata si opera lui Leonida Colescu, ale carui lucrari reprezinta si astazi un real interes pentru teoreticienii si practicienii din domeniile statisticii, demografiei, economiei si finantelor, ca si pentru cercetatorii care se ocupa de istoria economica si istoria gândirii economice din tara noastra. Nascut în 1872, Leonida Colescu a urmat cursurile liceale la “Sf. Sava” si cele universitare la Universitatea din Bucuresti, luându-si licenta în drept. Si-a continuat studiile la Paris, Munchen si Bruxelles, unde si-a luat doctoratul în stiinte economice si financiare(1897). Întors în tara a fost director la Serviciul Statisticii Generale a Statului si profesor de demografie la Scoala de Statistica. Cu o temeinica pregatire  stiintifica si înzestrat cu un deosebit spirit organizatoric, Leonida Colescu a organizat si condus actiuni de o deosebita importanta economica si sociala, dintre care amintim recensamintele populatiei din anii 1899 si 1912, înfiintarea Bibliotecii economice Române si editarea Buletinului Statistic al României. A publicat numeroase studii si articole în domeniile statisticii, demografiei si economiei în care a analizat critic activitatea economica si sociala. Retinem Necesitatea unui anuar statistic al României(1889); La loi rurale de 1864 et la statistique des paysans devenus propietaireres(1900); Population de la Roumanie(1903); Ancheta industriala a României(1904); Progresele economice ale României(1907); Stiutorii de carte din România în 1912; Statistica electorala. Alegerile generale pentru corpurile legiuitoare în 1907 si 1911(1913); Dictionarul statistic al României(1914). Folosind rezultatele recensamintelor si datele statistice despre diferite sectoare de activitate, Leonida Colescu a facut comparatii internationale, pe baza carora a emis judecati de valoare, exprimându-si puncte de vedere si formulând propuneri.

Comunicarile prezentate au pus în evidenta valoare contributiei lui Leonida Colescu la dezvoltarea statisticii românesti - dr. Aurel Camara -  , în esenta o radiografie a starii economice si demografice a societatii noastre de la sfârsitul secolului XIX si pâna la începutul celui de al doilea razboi mondial. Titlurile sunt semnificative:

  • Recensamântul populatiei în opera lui Leonida Colescu, de dr. Daniela Stefanescu;

  • Structura socioprofesionala a populatiei României la începutul secolului XX, de prof. Victor Axanciuc;

  • Natura si structura sociala a agriculturii României dupa statistica lui Leonida Colescu, de prof. Vasile Bozga;

  • Patrimoniul de cladiri si locuinte al României în statistica lui Leonida Colescu, de dr. Radu Halus;

  • Regimul politic electoral din România în radiografia statistica la începutul secolului al XX-lea, de prof. Damian Hurezeanu;

  • Modernizarea României în perioada domniei regelui Carol I, înfatisata în statistica lui Leonida Colescu, de dr. Eugen Ghiorghita;

  • Leonida Colescu - unul dintre fondatorii Societatii Române de Statistica, de Ion Pacuraru.