Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

COMUNICAT

La împlinirea a o suta de ani de la nasterea academicianului Constantin Chirita (1902-1993), în Aula Academiei Române s-a desfasurat o sesiune de comunicari stiintifice, organizata de Academia Româna, Academia de Stiinte Agricole si Silvice(ASAS) si Societatea Nationala Româna de Stiinta Solului.

Deschizând lucrarile, acad. David Davidescu, presedintele de onoare al Sectiei de Stiinte Agricole si Silvice, l-a caracterizat pe acad. Constantin Chirita fiind creatorul scolii de pedologie forestiera din tara noastra si o mare personalitate a pedologiei generale. Numeroasele sale cercetari îl consacra ca un deschizator de drumuri, publicând peste 300 de articole, monografii si tratate din care au fost mentionate Pedologia generala si Ecopedologie cu baze de pedologie generala.

Prezentând Viata si opera academicianului Constantin Chirita, prof. dr. doc. Victor Giurgiu, membru corespondent al Academiei Române, a subliniat ca: Daca Marin Dracea a ramas în constiinta posteritatii ca cel mai luminat doctrinar al silviculturii românesti si neîntrecut dascal al scolii silvice nationale din sec. XX, Constantin Chirita a urcat pe cea mai înalta treapta a silvologiei din tara noastra. Prin activitatea sa multilaterala, dezvoltata în lunga sa viata cu staruinta , tenacitate, convingere si înalta competenta, însufletit de un sincer patriotism si de iubire pentru padurea si pamântul tarii, acad. Constantin Chirita a contribuit mai mult decât oricare om de stiinta la formarea si progresul silviculturii, aducându-si, totodata, o pretioasa contributie la propasirea agriculturii românesti.

Personalitate de prestigiu a stiintelor agricole si silvice, acad. Constantin Chirita a fost si un model de daruire si devotament, caracterizat de prof. Cristian Hera, membru corespondent al Academiei Române, presedintele ASAS, de solida educatie profesionala si civica, cu un caracter nobil, animat de un sentiment de adânca îndatorire fata de societate si de cercetarea stiintifica în special, prin constiinta datoriei împlinite, prin munca pasionata, generozitate si îndatorire fata de colaboratori, modestie si rigurozitate.

Comunicarile care au urmat au prezentat actualitatea unora dintre ideile stiintifice ale distinsului om de stiinta, asa cum au fost dezvoltate de unii dintre fostii sai discipoli si colaboratori. Mentionam dintre acestea cele sustinute de prof. Nicolae Florea, membru titular al ASAS, dr. Andrei Canarache, membru titular al ASAS, dr. Nicolae Geambasu, membru corespondent al ASAS si dr. Alexandra Vasu. Urmând firul unor amintiri înca vii, prof. Ana Felicia Iliescu, fiica academicianului C. Chirita, a marturisit ca: I-am admirat deopotriva seriozitatea si sobrietatea în situatii impuse de preocuparile si pozitia sa, ca si capacitatea de a fi vesel, bine dispus si doritor sa-si împartaseasca bucuriile fie acasa, fie în mediul profesional.

În acest cadru a fost lansata cartea Academician Constantin Chirita - In memoriam, aparuta la Editura Ceres, prezentata de prof. Darie Parascan, membru titular al ASAS.

Redam concluziile formulate la încheierea lucrarilor de prof. dr. doc. Victor Giurgiu: Revigorarea cartarii învelisului de sol si a cercetarii solului, ca rezultat si reflectare a factorilor de mediu si ca potential de productivitate biologica; Dezvoltarea conceptiei ecopedologice si a gruparii ecopedologice a solurilor; reînfiintarea si dezvoltarea colectivului de statiunii forestiere la Institutul de Cercetari si Ameliorari Silvice, în conceptia acad. C. Chirita, în scopul unei mai bune fundamentari a amenajamentului silvic; elaborarea studiilor ecologice cu un an înainte de amenajarea padurilor, în conceptia acad. C. Chirita si la nivelul de elaborare a acestor studii în tari ale UE; repunerea în drepturi a Laboratorului de pedologie al Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, înfiintat de acad. C. Chirita în urma cu apropare 70 de ani(în acest sens, în cadrul lucrarilor a fost lansat un apel catre factorii de decizie); dezvoltarea cercetarilor referitoare la chimismul ecosistemelor forestiere, concept românesc acceptat de comunitate stiintifica internationala de profil; clasificarea ecologica a statiunilor forestiere; realizarea unei tipologii stationale zonale; aprofundarea ecologiei speciilor forestiere; organizarea unei consfatuiri nationale referitoare la tipologia forestiera, aprofundând si dezvoltând conceptiile si ideile promovate de acad. C. Chirita si de alti specialisti la prima consfatuire nationala de profil din anul 1955.

Au participat membri ai Academiei Române, specialisti, fosti discipoli si colaboratori pentru care acad. Constantin Chirita este si azi un vizionar îndraznet al  naturii, o personalitate complexa a carei mostenire stiintifica se cere valorizata la acelasi nivel de exigenta si daruire. A mai ramas de împlinit ultima sa dorinta - reconstituirea laboratorului de ecopedologie la institutul de profil.