Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Dreptul romānesc si integrarea europeana

Īn amfiteatrul Ion Heliade Radulescu al Bibliotecii Academiei Romāne s-a desfasurat, īn ziua de 26 aprilie 2002, sesiunea stiintifica a Institutului de Cercetari juridice al Academiei Romāne cu tema Dreptul romānesc si integrarea europeana.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, a vorbit, īn deschidere despre  dimensiunile si realizarile Institutului de Cercetari Juridice, aportul pe care īl poate avea la elaborarea legislatiei pentru integrarea europeana. 

Mesajul domnului Adrian Nastase, prim-ministru al Guvernului Romāniei, citit de V. Corlateanu, a fost unul politic, īn care au fost reiterate exigentele integrarii Romāniei īn UE, contributiile pe care cercetatorii romāni le pot aduce la elaborarea viitoarei constitutii europene.

Īn prima parte a sesiunii au  fost prezentate comunicarile: 

  • Aspecte criminologice ale fenomenului de coruptie, de prof.univ.dr. Rodica Mihaela Stanoiu, Ministrul Justitiei

  • Criteriile economice ale aderarii si transpunerea īn legislatia nationala armonizata a acquis-ul comunitar, de prof. univ. dr. Hildegard Carola Puwak, Ministrul Integrarii Europene

Īn cele aproape 20 de comunicari care au urmat au fost detaliate probleme de principiu si concrete privind integrarea europeana a dreptului romānesc, asa cum au fost analizate de specialistii din Institutul academic de profil.