Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 

Aula Academiei Române a gazduit, în ziua de 25 aprilie, simpozionul comemorativ Centenar Acad. Virgil Vatasianu (1902-1993), organizat de Sectia de arte, arhitectura si audiovizual, Sectie de Stiinte Istorice si Arheologie, Institutul de Istrie a Artei “G. Oprescu”, Institutul de Arheologie si Istria Artei Cluj-Napoca si Fundatia Virgil Vatasianu.

Acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Române, moderatorul lucrarilor, a facut, în deschidere, unele consideratii filosofice privind viata si opera lui Virgil Vatasianu, marturisind ca le face ca nespecialist, însa cunoscator activitatii  distinsului istoric si teoretician al artei, un creator de teme, lasând mostenire lucrari de referinta. 

Vorbind despre Virgil Vatasianu - savant si dascal de scoala, prof. dr. Marius Porumb  a considerat ca a conceput istoria artei pornind de la istorie, precumpanitor fiind rationamentul stiintific întemeiat pe surse documentare, pe opere sau monumente de arta integrate unei istorii culturale si de civilizatie. Creatiile sale stiintifice se caracterizeaza, prin vocatia sintezei, prin marea stiinta de a ilustra ansamblul vietii artistice românesti si universale, prin viziunea globala, prin exceptionala intuitie, impunându-se înca de la început ca un savant patriot, constient de marile sarcini aflate în fata istoriei artei românesti. Nascut în 21 martie 1902, la Sibiu, Virgil Vatasianu a urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti  si s-a specializat în istoria artei la universitatile din Cluj, Praga si Viena. În 1927 si-a luat doctoratul cu teza Vechile biserici de piatra românesti din judetul Hunedoara , apreciata de Nicolae Iorga pentru ca arata ca  arhitectura româneasca nu e numai un conglomerat de influente straine, bizantine, sârbesti, occidentale si armene, ci ca ea are radacini stravechi, alimentate de acelasi sol, din care s-a nascut si s-a hranit poporul nostru. De-a lungul anilor, a publicat numeroase lucrari din care vom aminti doar Istoria artei feudale în tarile române, Arhitectura si sculptura în tarile române, Istoria artei europene, Pictura murala din nordul Moldovei, Metodica cercetarii în istoria artei. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1963 si titular în 1974.

În continuare, prof. dr. Ioan Opris, secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor a prezentat comunicarea Vatasianu vizionarul, prof. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei române, Virgil Vatasianu si arheologia medievala româneasca, prof. dr. Ioan Aurel pop, membru corespondent al Academiei Române, Ctitoriile cneziale în opera lui Virgil Vatasianu, conf. Dr. Tereza Sinigalia, de la Institutul de Istorie a artei “G. Oprescu”,  Locul “ Istoriei artei feudale în Tarile Române” în istoriografia româneasca si Conf. dr. Aurel Chiriac de la Muzeul Tarii Crisurilor, Virgil Vatasianu – metoda si metodica cercetarii în istoria artei. 

În ziua de 26 aprilie, la Institutul de Istoria a artei “G Oprescu” a avut loc vernisajul expozitiei de broderie Medievalia a artistei Zoe Vida Porumb, la care au vorbit acad. Eugen Simion, Marius Porumb, membru corespondent al Academiei Române si prof. dr. Silviu Angelescu, directorul Institutului. În acelasi cadru au fost lansate cartile  Istoria artei feudale în Tarile Române de Virgil Vatasianu, Arta si identitate nationala în opera lui Virgil Vatasianu de Corina Simion si volumul omagial Arta româneasca, arta europeana - Centenar Virgil Vatasianu, aparut la Editura Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea.