Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

În zilele de 2-6 septembrie 2002, a avut loc la Perpignan cel de al VI-lea colocviu franco-român de matematica aplicata.

Desfasurate din  doi în doi ani - la Iasi, 1992; Paris, 1994; Cluj-Napoca, 1996, Metz, 1998; Constanta, 2000 -, aceste colocvii prilejuiesc întâlniri între matematicienii francezi si români.

Prima editie a acestui colocviu a avut loc în  anul 1994 si a fost organizata de Centrul de Statistica Matematica “Gh. Mihoc”, în prezent Institutul de Statistica Matematica si Matematica Aplicata “ Gh. Mihoc - Caius Iacob”, al Academiei Române si de universitati din România si Franta.

Organizarea actualei editii a revenit Laboratorului de Teoria Sistemelor al Universitatii din Perpignan, fondat în secolul XV în colaborare cu Institutul de Statistica Matematica si Matematica Aplicata.  Colocviul s-a desfasurat sub patronajul ministerului Educatiei Nationale din Franta, reprezentat de prof. Jean-Marc Deshouillers, director pentru matematica la Misiunea stiintifica universitara si al Academiei Române, reprezentata de acad. Marius Iosifescu, vicepresedinte al Academiei Române.

Acad. Marius Iosifescu a caracterizat lucrarile acestui colocviu prin doua particularitati: O deschidere catre Europa si tarile francofone, materializata prin prezenta a 123 de matematicieni din zece tari: Franta, România, Germania, Spania, Italia, Anglia, Algeria, Maroc, Moldova si Elvetia. Desfasurat pe sectiuni speciale, colocviu a pus în discutie teme de actualitate, care fac obiectul unei cooperari franco-române, concretizând unele propuneri facute în urma cu doi ani, la Constanta. Pentru a doua oara s-a stabilit aparitia unui volum cuprinzând o selectie din lucrarile prezentate la actuala editie. Devenit o traditie si cucerindu-si un loc important în calendarul manifestarilor stiintifice internationale de specialitate, acest colocviu îsi va desfasura lucrarile din anul 2004 la Craiova.