Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

2006

   
20 decembrie 2006
În ziua de 20 decembrie, Fundația Națională pentru Știință și Arta (srt. Dem. Dobrecu nr.11) în colaborare cu Primăria Sectorului 2 București, a organizat manifestarea de decernare a Premiilor de Excelență ale Fundației pe anul 2006
   
13 decembrie 2006
În ziua de 13 decembrie - la împlinirea a 23 de ani de la plecarea spre cele veșnice a poetului Nichita Stănescu - la Galeriile Fundației Naționale pentru Știință și Arta a avut loc deschiderea expozitiei "Manuscrisele Nichita Stănescu - daruite de prietenii săi sârbi". Cu acest prilej a fost lansat și volumul V din "Dicționarul General al Literaturii Române".
   
2-12 decembrie 2006
În ziua de 2 decembrie, în Sala de Expoziții a Bibliotecii Academiei Române a avut  loc vernisajul expoziției „Centenar Corneliu Baba”. Sunt expuse lucrări din colecții particulare și grafică din Cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei Române. Expoziția este deschisă până în ziua de 12 decembrie (detalii)
   
2-4 noiembrie 2006
La Câmpina, s-a desfășurat cea de a VIII-a ediția a Galei Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER). 
În cadrul acestei manifestări, a avut loc o dezbatere privind fondurile pe care Ministerul Culturii și Cultelor le alocă culturii scrise din România. Totodată, ca urmare a constituirii Federației Editurilor și Difuzorilor de Carte din România, în care APLER este membru fondator, s-a discutat despre programele și strategiile pentru viitorul culturii scrise din România, pornind de la modalitatea actuală de promovare și subvenționare a publicațiilor literare și, în general a culturii scrise. Cu acest prilej, Editura Academiei Române, al cărei director este acad. Dumitru Radu Popescu, a primit distincția Editura anului 2005.
   
12-13 septembrie 2006, Academia Română
La invitația Domnului acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, Domnul prof. Vitaly Konov, membru corespondent al Academiei Ruse de Științe, vicepreședinte al Fundației Ruse pentru Cercetare Fundamentală (FRCF) a făcut o vizită la Academia Română (detalii)
   
24 august 2006, în amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române
A avut loc o conferință de presă privind Proiectul de la Roșia Montană, organizată de Asociația Alburnus Maior, moderată de acad. Mircea Săndulescu, președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române (detalii)
   
13 iunie 2006, ora 11.00, la Institutul de Studii Sud-Est Europene
Dr. Gheorghi Panaiotov, prim consilier al ambasadei Bulgariei la București a susținut conferința cu tema: „Stadiul actual al Bulgariei în perspectiva integrării în Uniunea Europeană”
   
Cooperare academică româno-britanică
În ziua de 30 mai 2006, Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române a primit vizita Domnului Profesor Colin Nicholas Jocelyn Mann, vicepreședinte și secretar general cu probleme externe al Academiei Britanice, însoțit de Doamna Jane Lyddon, director de relații internaționale (detalii).
   
27 ianuarie 2006, ora 18.00, la Casa Oamenilor de Știință (Piata Lahovary nr. 9)
În cadrul ciclului "Evocari", organizat de acad. Radu Voinea, va vorbi prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Va urma un program muzical dedicat împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui W.A. Mozart susținut de prof. dr. ing. Mircea cazacu (vioara) si dr. fiz. Maria Haiduc (pian).
   
O REPARAȚIE JURIDICĂ ȘI MORALĂ AȘTEPTATĂ - SPITALUL ELIAS - 
Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Române, secretar al Fundației Elias
Prin Testamentul olograf datat 2/15 decembrie 1914, Jacques M. Elias important bancher, moșier și industriaș, instituie ca legatar universal Academia Română, căreia îi lasă „toată averea mobilă și imobilă, fără nici o rezervă, oriunde s-ar afla această avere, în țară și în străinătate”, cu principala sarcină de a înființa și de a stărui a se recunoaște ca persoană juridică o fundație de cultură națională și de asistență publică, numită „Fundația Familiei Menachem H. Elias” (detalii).
   
ACADEMIA ROMÂNĂ ȘI FUNDAȚIA FAMILIEI MENACHEM H. ELIAS - COMUNICAT
Potrivit Testamentului lăsat de Jaques M.Elias, Academia Română a dobândit calitatea de legatar universal asupra averii testatorului, cu obligația înființării unei FUNDAȚII care la rândul ei, printre alte sarcini testamentare, urma să construiască un spital, ceea ce s-a îndeplinit, iar în anul 1939 a fost dat în funcțiune actualul Spital „Elias” (detalii)
   
 

2005

   
25 noiembrie 2005, ora 18.00, la Casa Oamenilor de Știință
În cadrul ciclului "Evocări" a vorbit acad. Gleb Dragan. In continuare, violonistul Daniel Mihai si pianistul Vlad Damian au interpretat Sonata pentru vioara si pian de Robert Schumann
   
18 noiembrie 2005, ora 12.30, la Muzeul Național de Artă 
Deschiderea expoziției „Desene italiene din Biblioteca Academiei Române”, organizată de Academia Română și Uniunea Latină (detalii
   
17 noiembrie 2005, ora 12.30, la Casa Oamenilor de Știință
Lansarea lucrării "Psihofarmacologia și toxicologia clinică a drogurilor", de acad. Victor Voicu. Au luat cuvântul acad. Gheoghe Vlăduîescu, vicepreședinte al Academiei Române, Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Fulga și prof. univ. dr. Dan Prelipceanu
   
16 noiembrie 2005, ora 13.00, la Casa Oamenilor de Știință
Lansarea lucrării "Stiinta globalizarii" de Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Române. Au luat cuvântul Ion Bazgan, acad. Aurel Iancu, acad. Tudorel Postolache, acad. Mircea Paul Cosmovici, prof. univ. Constantin Ionete, membru de onoare al Academiei Române, Sorin Popescu, vicepreședintele Consiliului Legislativ, Varujan Vozganian
   
14-21 octombrie 2005, IBPC “Nicolae Simionescu” (Str. B. P. Hașdeu, nr. 8, București)
Institutul de Biologie și Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" - Centru de Excelență al Comunității Europene a organizat  CURSUL POSTUNIVERSITAR DE PERFECȚIONARE, ediția a 5a, cu titlul: "De la Biologia Celulară și Moleculară la Medicina Secolului XXI" (detalii)
   
16 septembrie 2005, în Amfiteatrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, ora 9.30 (Str. B. P. Hașdeu, nr. 8, București)
Deschiderea sesiunii științifice anuale “Biologia celulară și moleculară în slujba sănătății omului” (http://www.icbp.ro)
   
12 iulie 2005, în Amfiteatrul Institutul de Biologie și Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”
Lansarea "Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane". (detalii)
   
24 iunie 2005, la Casa Oamenilor de Știință, Piața Lahovary nr. 9
În cadrul ciclului „Evocări” al Academiei Române, doamna acad. Matilda Caragiu-Marioțeanu a prezentat evocarea "FRATELE MEU, TOMA ...". (detalii)
   
23 iunie 2005, la sediul Revistei de Filosofie, editată de Academia Română (Str. Calea 13 Septembrie, nr.13)
Dezbaterea cu tema „Filosofia în paradigma culturilor spaniolă și portugheză”, organizată cu sprijinul Ambasadelor Republicii Chile și Mexicului și al Institutului „Cervantes” din București.
   
22 iunie 2005,  în holul Bibliotecii Centrale Universitare
Lansarea celor mai noi apariții de carte și CD-uri editate de Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.
   
19 mai 2005,  la Casa Oamenilor de Știință
Domnul acad. Marius Sala a prezentat o evocare în cadrul ciclului „Evocări” al Academiei Române. (detalii)
   
10-13 mai 2005
„Din secretele peisajului românesc – Arheologie aeriană” a fost genericul expoziției deschise, între 10-13 mai, în sala de expoziții a Bibliotecii Academiei Române, organizată de Institutul de Arheologie și Istorie a Artei din Cluj-Napoca în colaborare cu Institutul „Vasile Pârvan” din Iași ale Academiei Române. (detalii)
   
21 aprilie 2005
Viața și activitatea științifică a dr. Rodica Mănăilă, membru corespondent al Academiei Române, au fost evocate, la trei ani de la trecerea la cele veșnice (detalii)
   
20 aprilie 2005, la sediul Fundației Naționale de Știință și Artă 
(str. Dem I Dobrescu 11)
În cadrul Programului Templeton "Știința și relgie în România", au fost prezentate următoarele expuneri:
Razvan Ionescu (dr. ing., preot la Paris) - "Câteva repere privind specificitatea demersului stiintific ca forma de cunoastere. O propunere de lectura in cheie teologica"
Iustin Sovrea (doctorand in Filosofie Contemporana, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) - "Religie si stiinta. Schita pentru un proiect comun"
   
CONFERINȚELE ACADEMIEI ROMÂNE 
  Limba română și relațiile ei cu istoria și cultura românilor
   
28 ianuarie 2005, la Casa Oamenilor de Știință
În cadrul ciclului "Evocări" a vorbit Doamna Academician Margareta Giurgea. A urmat Concertul pentru clarinet și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Soliști: Octavian Gheorghiu - clarinet și Lelia Șerbănescu - pian.
 
1 martie 2005, la sediul Fundației Naționale de Știință și Artă
În cadrul Programului Templeton "Știința și relgie în România", a avut loc conferința: "HUMAN CLONING: ETHICAL AND RELIGIOUS CONCERNS" Prof. Ronald Cole-Turner, M.Div, Ph.D.(detalii)
7 martie, 2005, Institutul de Virusologie “Stefan Nicolau”, Bucuresti
Sesiune științifică în memoria academicianului Nicolae Cajal (detalii)
30 si 31 martie, 2005, la București
Fundația Nicolae Cajal și Centrul European de Studii pentru Comunicare Socială si Relații Interetnice a organizat Simpozionul Comemorativ “Acad. Nicolae Cajal - Savant, profesor, personalitate emblematică a medicinii românești” (detalii)

2004