Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

2006

   
20 decembrie 2006
În ziua de 20 decembrie, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Arta (srt. Dem. Dobrecu nr.11) în colaborare cu Primăria Sectorului 2 Bucureşti, a organizat manifestarea de decernare a Premiilor de Excelenţă ale Fundaţiei pe anul 2006
   
13 decembrie 2006
În ziua de 13 decembrie - la împlinirea a 23 de ani de la plecarea spre cele veşnice a poetului Nichita Stănescu - la Galeriile Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Arta a avut loc deschiderea expozitiei "Manuscrisele Nichita Stănescu - daruite de prietenii săi sârbi". Cu acest prilej a fost lansat şi volumul V din "Dicţionarul General al Literaturii Române".
   
2-12 decembrie 2006
În ziua de 2 decembrie, în Sala de Expoziţii a Bibliotecii Academiei Române a avut  loc vernisajul expoziţiei „Centenar Corneliu Baba”. Sunt expuse lucrări din colecţii particulare şi grafică din Cabinetul de stampe al Bibliotecii Academiei Române. Expoziţia este deschisă până în ziua de 12 decembrie (detalii)
   
2-4 noiembrie 2006
La Câmpina, s-a desfăşurat cea de a VIII-a ediţia a Galei Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER). 
În cadrul acestei manifestări, a avut loc o dezbatere privind fondurile pe care Ministerul Culturii şi Cultelor le alocă culturii scrise din România. Totodată, ca urmare a constituirii Federaţiei Editurilor şi Difuzorilor de Carte din România, în care APLER este membru fondator, s-a discutat despre programele şi strategiile pentru viitorul culturii scrise din România, pornind de la modalitatea actuală de promovare şi subvenţionare a publicaţiilor literare şi, în general a culturii scrise. Cu acest prilej, Editura Academiei Române, al cărei director este acad. Dumitru Radu Popescu, a primit distincţia Editura anului 2005.
   
12-13 septembrie 2006, Academia Română
La invitaţia Domnului acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Domnul prof. Vitaly Konov, membru corespondent al Academiei Ruse de Ştiinţe, vicepreşedinte al Fundaţiei Ruse pentru Cercetare Fundamentală (FRCF) a făcut o vizită la Academia Română (detalii)
   
24 august 2006, în amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române
A avut loc o conferinţă de presă privind Proiectul de la Roşia Montană, organizată de Asociaţia Alburnus Maior, moderată de acad. Mircea Săndulescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române (detalii)
   
13 iunie 2006, ora 11.00, la Institutul de Studii Sud-Est Europene
Dr. Gheorghi Panaiotov, prim consilier al ambasadei Bulgariei la Bucureşti a susţinut conferinţa cu tema: „Stadiul actual al Bulgariei în perspectiva integrării în Uniunea Europeană”
   
Cooperare academică româno-britanică
În ziua de 30 mai 2006, Acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române a primit vizita Domnului Profesor Colin Nicholas Jocelyn Mann, vicepreşedinte şi secretar general cu probleme externe al Academiei Britanice, însoţit de Doamna Jane Lyddon, director de relaţii internaţionale (detalii).
   
27 ianuarie 2006, ora 18.00, la Casa Oamenilor de Ştiinţă (Piata Lahovary nr. 9)
În cadrul ciclului "Evocari", organizat de acad. Radu Voinea, va vorbi prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române. Va urma un program muzical dedicat împlinirii a 250 de ani de la naşterea lui W.A. Mozart susţinut de prof. dr. ing. Mircea cazacu (vioara) si dr. fiz. Maria Haiduc (pian).
   
O REPARAŢIE JURIDICĂ ŞI MORALĂ AŞTEPTATĂ - SPITALUL ELIAS - 
Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Române, secretar al Fundaţiei Elias
Prin Testamentul olograf datat 2/15 decembrie 1914, Jacques M. Elias important bancher, moşier şi industriaş, instituie ca legatar universal Academia Română, căreia îi lasă „toată averea mobilă şi imobilă, fără nici o rezervă, oriunde s-ar afla această avere, în ţară şi în străinătate”, cu principala sarcină de a înfiinţa şi de a stărui a se recunoaşte ca persoană juridică o fundaţie de cultură naţională şi de asistenţă publică, numită „Fundaţia Familiei Menachem H. Elias” (detalii).
   
ACADEMIA ROMÂNĂ ŞI FUNDAŢIA FAMILIEI MENACHEM H. ELIAS - COMUNICAT
Potrivit Testamentului lăsat de Jaques M.Elias, Academia Română a dobândit calitatea de legatar universal asupra averii testatorului, cu obligaţia înfiinţării unei FUNDAŢII care la rândul ei, printre alte sarcini testamentare, urma să construiască un spital, ceea ce s-a îndeplinit, iar în anul 1939 a fost dat în funcţiune actualul Spital „Elias” (detalii)
   
 

2005

   
25 noiembrie 2005, ora 18.00, la Casa Oamenilor de Ştiinţă
În cadrul ciclului "Evocări" a vorbit acad. Gleb Dragan. In continuare, violonistul Daniel Mihai si pianistul Vlad Damian au interpretat Sonata pentru vioara si pian de Robert Schumann
   
18 noiembrie 2005, ora 12.30, la Muzeul Naţional de Artă 
Deschiderea expoziţiei „Desene italiene din Biblioteca Academiei Române”, organizată de Academia Română şi Uniunea Latină (detalii
   
17 noiembrie 2005, ora 12.30, la Casa Oamenilor de Ştiinţă
Lansarea lucrării "Psihofarmacologia şi toxicologia clinică a drogurilor", de acad. Victor Voicu. Au luat cuvântul acad. Gheoghe Vlăduîescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ion Fulga şi prof. univ. dr. Dan Prelipceanu
   
16 noiembrie 2005, ora 13.00, la Casa Oamenilor de Ştiinţă
Lansarea lucrării "Stiinta globalizarii" de Vasile Stănescu, membru de onoare al Academiei Române. Au luat cuvântul Ion Bazgan, acad. Aurel Iancu, acad. Tudorel Postolache, acad. Mircea Paul Cosmovici, prof. univ. Constantin Ionete, membru de onoare al Academiei Române, Sorin Popescu, vicepreşedintele Consiliului Legislativ, Varujan Vozganian
   
14-21 octombrie 2005, IBPC “Nicolae Simionescu” (Str. B. P. Haşdeu, nr. 8, Bucureşti)
Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" - Centru de Excelenţă al Comunităţii Europene a organizat  CURSUL POSTUNIVERSITAR DE PERFECŢIONARE, ediţia a 5a, cu titlul: "De la Biologia Celulară şi Moleculară la Medicina Secolului XXI" (detalii)
   
16 septembrie 2005, în Amfiteatrul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”, ora 9.30 (Str. B. P. Haşdeu, nr. 8, Bucureşti)
Deschiderea sesiunii ştiinţifice anuale “Biologia celulară şi moleculară în slujba sănătăţii omului” (http://www.icbp.ro)
   
12 iulie 2005, în Amfiteatrul Institutul de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”
Lansarea "Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane". (detalii)
   
24 iunie 2005, la Casa Oamenilor de Ştiinţă, Piaţa Lahovary nr. 9
În cadrul ciclului „Evocări” al Academiei Române, doamna acad. Matilda Caragiu-Marioţeanu a prezentat evocarea "FRATELE MEU, TOMA ...". (detalii)
   
23 iunie 2005, la sediul Revistei de Filosofie, editată de Academia Română (Str. Calea 13 Septembrie, nr.13)
Dezbaterea cu tema „Filosofia în paradigma culturilor spaniolă şi portugheză”, organizată cu sprijinul Ambasadelor Republicii Chile şi Mexicului şi al Institutului „Cervantes” din Bucureşti.
   
22 iunie 2005,  în holul Bibliotecii Centrale Universitare
Lansarea celor mai noi apariţii de carte şi CD-uri editate de Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române.
   
19 mai 2005,  la Casa Oamenilor de Ştiinţă
Domnul acad. Marius Sala a prezentat o evocare în cadrul ciclului „Evocări” al Academiei Române. (detalii)
   
10-13 mai 2005
„Din secretele peisajului românesc – Arheologie aeriană” a fost genericul expoziţiei deschise, între 10-13 mai, în sala de expoziţii a Bibliotecii Academiei Române, organizată de Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei din Cluj-Napoca în colaborare cu Institutul „Vasile Pârvan” din Iaşi ale Academiei Române. (detalii)
   
21 aprilie 2005
Viaţa şi activitatea ştiinţifică a dr. Rodica Mănăilă, membru corespondent al Academiei Române, au fost evocate, la trei ani de la trecerea la cele veşnice (detalii)
   
20 aprilie 2005, la sediul Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă şi Artă 
(str. Dem I Dobrescu 11)
În cadrul Programului Templeton "Ştiinţa şi relgie în România", au fost prezentate următoarele expuneri:
Razvan Ionescu (dr. ing., preot la Paris) - "Câteva repere privind specificitatea demersului stiintific ca forma de cunoastere. O propunere de lectura in cheie teologica"
Iustin Sovrea (doctorand in Filosofie Contemporana, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj) - "Religie si stiinta. Schita pentru un proiect comun"
   
CONFERINŢELE ACADEMIEI ROMÂNE 
  Limba română şi relaţiile ei cu istoria şi cultura românilor
   
28 ianuarie 2005, la Casa Oamenilor de Ştiinţă
În cadrul ciclului "Evocări" a vorbit Doamna Academician Margareta Giurgea. A urmat Concertul pentru clarinet şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Solişti: Octavian Gheorghiu - clarinet şi Lelia Şerbănescu - pian.
 
1 martie 2005, la sediul Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă şi Artă
În cadrul Programului Templeton "Ştiinţa şi relgie în România", a avut loc conferinţa: "HUMAN CLONING: ETHICAL AND RELIGIOUS CONCERNS" Prof. Ronald Cole-Turner, M.Div, Ph.D.(detalii)
7 martie, 2005, Institutul de Virusologie “Stefan Nicolau”, Bucuresti
Sesiune ştiinţifică în memoria academicianului Nicolae Cajal (detalii)
30 si 31 martie, 2005, la Bucureşti
Fundaţia Nicolae Cajal şi Centrul European de Studii pentru Comunicare Socială si Relaţii Interetnice a organizat Simpozionul Comemorativ “Acad. Nicolae Cajal - Savant, profesor, personalitate emblematică a medicinii româneşti” (detalii)

2004