Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

Academicianului Mircea Ioan V. Sandulescu, presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice a Academiei Romāne, a fost sarbatorit cu prilejul īmplinirii vārstei de 70 de ani īn cadrul unei sesiuni omagiale, desfasurata īn ziua de 28 noiembrie īn amfiteatrul Ion Heliade Radulescu  al Bibliotecii Academiei Romāne.

Deschizānd lucrarile sesiunii,  acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, a amintit ca din comuna Rasinari au fost opt membri ai Academiei Romāne, l-a felicitat pe sarbatorit, dorindu-i ani multi de acum īnainte si la fel de bogati īn īmpliniri.

Acad. Dan Radulescu  a rostit Cuvānt catre un distins coleg, subliniind, dintru īnceput ca are īn vedere doua ratiuni - una profesionala si cealalta afectiva. Ca geolog, acad. Mircea Sandulescu a „reusit sa mentina prezenta geologiei romānesti īn concernul international al specialistilor.”...reusind sa ramāna, de-a lungul a aproape jumatate de secol „credincios sie īnsusi, adica geologiei, careia i s-a dedicat fara concesii si fara abdicari.” Componenta afectiva are īn vedere faptul ca multi ani au lucrat ca „cercetatori ai pamāntului romānesc”, fiecare pe un drum propriu dar si colaborānd „pe planul general al organizarii si orientarii activitatii de cercetare īn tara noastra ca si pe acela al reprezentarii ei īn strainatate.”

Intitulāndu-si comunicarea - Mircea Sandulescu si structura geologica a Romāniei īn cadrul european: contributii originale si corelari, acad. Radu Dimitrescu a facut o ampla analiza a activitatii de cercetare īn care distinsul sarbatorit a adus contributii remarcabile, recunoscute pe plan national si international. 

La rāndul sau, acad. Liviu Ionesi prezentānd cele  patru decenii si jumatate īn slujba geologiei ale acad. Mircea Sandulescu, a reliefat staruinta neīncetata de catare a „acelui strop de noutate” pe care l-a adus din tainele naturii, īndeosebi īn domeniul tectonicii „filosofia geologiei.” 

Prof. dr. Corneliu Dinu, decanul Facultatii de Geologie si Geofizica a Universitatii  din  Bucuresti l-a urmarit pe Profesorul Mircea Sandulescu  pe drumul excelentei universitare, un drum īnceput, oficial, acum zece ani, dar, īn fapt, de 25 de ani de activitate profesorala īn tara si peste hotare, impunāndu-se ca un model pentru tineri. 

Pentru  prof Gheorghe Udubasa, membru corespondent al Academiei Romāne, Acad. Mircea Sandulescu  este  un arhitect al geologiei romānesti, un om al marilor sinteze, care, īnsa, nu a neglijat amanuntele, īn care, dupa cuvintele lui Leonadro da Vinci, sta esenta lucrurilor. 

Īn aceiasi perspectiva,  prof. Ioan Bucur, decanul Facultatii de Biologie-Geologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca  a prezentat Dinamica unei sinteze, cu referire speciala la lucrarea „Geotectonica Romāniei”, care a ramāne un model de abordare stiintifica, o carte „emblematica” pentru acest domeniu. 

Pentru prof. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romāne acad. Mircea Sandulescu este un imbold , marturisind ca „dupa 1984, cānd a parut tratatul Geotectonica Romāniei generatia mea a descoperit u  alt sistem de referinta, un alt cadru geostructural la care sa-si raporteze rezultatele cautarilor īn terenurile sedimentare sau sa-si reconsidere ipotezele de lucru.” A fost amintita, īn acest context, si activitatea acad. Mircea Sandulescu īn calitate de membru al unor prestigioase reviste de specialitate din tara si de peste hotare si modul īn care au fost valorificate rezultatele cercetarilor. Prin tot ceea ce a facut pentru geologia romāneasca, acad. Mircea Sandulescu  este un imbold pentru tinerii geologi; un imbold de care au „nevoie pentru a-si debloca inertiile reziduale sau pentru a va identifica cu un portdrapel.” 

Prof. dr. Dan Balteanu, membru corespondent al Academiei Romāne, presedintele Comitetului National de Geografie a adresat  un gānd din partea geografilor. Īn principal, a fost accentuata valoarea interdisciplinaritatii, fiindca „geofizica si geomorfologia nu ar putea exista fara geologie si conceptiile acad. Mircea Sandulescu sunt folosite de cercetatorii din aceste domenii. A fost amintita si activitatea acad. Mircea Sandulescu īn calitate de presedinte al Sectiei de Stiinte Geonomice, colaborarea cu Institutul de Geografie, ajutorul dat, de curānd, pentru īnfiintarea unui centru de cercetare romāno-japoneza īn zona Sibiu.

Multumind pentru cuvintele si sentimentele cu care a fost sarbatorit, acad. Mircea Sandulescu a adus un omagiu profesorilor care l-au format ca specialist, īncepānd cu prof. Ion Dumitrescu, „pe care l-am urmat si datorita caruia am reusit si sa ma fac cunoscut peste hotare” si colegilor cu care a colaborat ani si ani la rānd.

Au fost transmise mesaje de felicitare din partea prof. Ion Mārza si a Centrului Universitar Iasi.

Au participat acad. Florin Filip, vicepresedinte al Academiei Romāne, membri ai Academiei Romāne, numerosi cercetatori si specialisti care au tinut sa aduca un prinos de cinstire omului de stiinta  Mircea Sandulescu, ale carui calitati  de exceptie intelectuale si morale l-au impus ca un demn continuator al traditiilor cercetarii geologice romānesti.