Dumitru-Dorin Prunariu - Cosmonaut, inginer


Membru de onoare 2011

Dumitru-Dorin Prunariu este primul cosmonaut român care a realizat, în luna mai a anului 1981, un zbor spațial de 8 zile la bordul navei spațiale Soyuz-40 și al stației spațiale Saliut-6, devenind al 103-lea om în spațiul cosmic. În cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente științifice.

În prezent, Prunariu este general-locotenent în retragere al Forțelor Aeriene Române și lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE. Este membru în Consiliul de Administrație al Agenției Spațiale Române și membru în Consiliul de Administrație al Academiei Internaționale de Astronautică. Deține funcții și este expert în activități spațiale în cadrul mai multor organizații internaționale, precum Comitetul ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, Agenția Spațială Europeană (ESA), Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic, Asociația Moon Village, Fundația Asteroid etc.

Este licențiat al Facultății de inginerie aerospațială din cadrul Universității Politehnica din București din anul 1976 și deține un doctorat în domeniul dinamicii zborului spațial. Este şi absolvent al Colegiului Național de Apărare și al cursului de ambasadori din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

Ca o recunoaștere a realizărilor sale, în 2017 un asteroid a primit numele său, asteroidul „10707 Prunariu“.

Doctor Honoris Causa al multor instituții de învățământ superior din România, Republica Moldova și SUA.


Cetățean de onoare al mai multor orașe

Actualitate


Emisiunea „Dialoguri academice”

21 mai 2023