Jean-Jacques ASKENASY - Medic neurolog


Membru de onoare 2016

S-a născut la 13 noiembrie 1929 la Sofia în Bulgaria. În anul 1954 a absolvit Institutul Medico-Farmaceutic din Cluj-Napoca. În 1969 a devenit doctor în științe medicale cu o teză despre efectul vibrațiilor asupra sistemului nervos, coordonată de acad. prof. dr. Artur Kreindler. În teza de doctorat au fost analizate patologii neurologice necunoscute până atunci, ca: siringomielia de vibrații, scleroza latrală amiotrofică de vibrații și mielopatia cervicală de vibrații. La 19 Aprilie 1968 a organizat Primul Congres Național de Siguranța Circulației Feroviare, Aeriene, Rutiere și Navale din România, cu participarea Academiei Române. În perioada 1970-1972 a ocupat, prin concurs, poziția de medic-șef al departamentului de neurologie din cadrul Spitalului Universitar CF. 2 București.

În 1972 a emigrat în Israel, iar un an mai târziu făcea parte din colectivul cadrelor medicale de la Ichilov Hospital-Tel-Aviv University ca neurolog. Între anii 1974-1975 a activat ca cercetător la Institutul Weitzman, sub îndrumarea profesorului David Samuel, fiind implicat în studiul metabolismului catecolaminelor în creier prin însemnarea precursorilor lor cu oxigen radioactiv 18. Studiile au fost efectuate în colaborare cu Institutul Karolinska din Stockholm. În perioada 1976-1979 a fost lector și, ulterior, conferențiar al Facultății de de Medicină Sackler a Universității din Tel-Aviv, în 1995 devenind profesor al facultății.

A fost acreditat ca specialist în medicina somnului la Stanford University California USA (1985), iar în 1986 a realizat un proiect de investigare a somnului în bolilor neurologice la Clinica Charcot a spitalului Salpetriere, Universitatea „Pierre et Marie Curie“ din Paris Franța, sub îndrumarea prof. Michel Jouvet și prof. Pierre Castaigne.

În august 1997 organizează la Ierusalim cel de-al doilea Congress Internațional al ASRS (Asian Sleep Research Society) și fondează ulterior primul institut de medicina somnului, în cadrul Centrului universitar „Sheba“ din Tel-Aviv, pe care l-a coordonat timp de 18 ani.

Din 2015 anul este și profesor de științe medicale judiciare la Facultatea de Drept a Universității din Tel-Aviv, fiind inițiator al cursului de medicină judiciară (2014).

Domeniu de cercetare: neuroștiințele, studiul somnului la bolnavii cu boli extrapiramidale și Parkinson, studiul stării de veche, mecanism patognomonic comun al viselor în somn și al halucinațiilor vizuale în veghe, neurofiziologia reacțiilor banale ale omului în comparație cu regnul animal, studiul somnului persoanelor din zonele de conflict (cercetare în timpul războiului din Golf, pe o populație de 1000 de israelieni-1991), medicina judiciară.

Opera este constituită din 30 de cărți, 22 de capitole în cărți, 110 article originale, 335 articole în presă, peste 200 de participări active la congrese naționale și internaționale.

Index Hirsch 22

Cărți

1969 The effect of vibrations on the Nervous System in industry, în Ergonomia, Editura Oficului de Documentare și Publicații Tehnice

1982 Tiparele somnului la parkinsonieni, în Current Concepts of Parkinson disease and Related Disorders, editată de Melvin D. Yahr.

2003 Sesiune științifică dedicată savantului Gheorghe Marinescu, coordonator Constantin Popa, Editura Academiei Române

2007 Creierul și universul său, Editura Hasefer

2007 Un minim necesar despre conștiință pentru un intelectual din mileniul al treilea, Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă

2009-2012 Principiile medicinei existențialiste: semiotica vieții banale, vol. I-IV, Editura Viața Medicală Românească

2008 Enigmele somnului, Editura Viața Medicală Românească

2015 Spiralogia – O teorie neurologică a relației cunoaștere-conștiință, Editura Institutului European

2015 Penser l’Europe comme un cerveaux, Editura Militară

2020 Tulburările sensitivo-motorii în otorinolaringologie, coordonator Codruț Sarafoleanu, Editura Academiei Române

2021 Despre ce nu se uită, interviuri acordate Cleopatrei Lorențiu, Editura RAO

Brevete

A patentat chronodisc‐ul, un instrument care permite aprecierea atenției și puterii de concentrare în funcție de ritmul circadian, în metropolele globului, fiind cumpărat de Societatea Israeliană ElAl.

Activitate editorială

- Membru al comitetelor editoriale pentru: „International Journal of Sleep Medicine“, „International Journal of Neurobiology“, „International Journal of Sleep Research“ online, „Journal of Rhinology“
- Editor-șef al ASRS Newsletter
- A publicat studii de specialitate în „Science“, „Journal of Neurotransmission“ și în „Acta Neurologica Scandinavica“

Academii

- Membru de onoare al Societății Franceze de Neurologie, 1977
- Membru asociat al Academiei de Neurologie a SUA


- Președintele Asociației de Medicina Somnului din Israel
- Vicepreședinte al Asociației Societăților de Cercetare a Somnului din continentul Asiei – ASRS, 1997
- Membru de onoare al Societății Române de Biologie Celulară, 1998
- Membru de onoare al Academiei de Științe Medicale a României, 2003
- Membru de onoare al Real Academia din Barcelona, 2018
- Membru permanent al seminarului „Penser l’Europe“, organizat de Academia Română
- Membru al Consiliului Științific al Fundației Naționale pentru Știință și Artă

„La Medaille des Journées Internationales de Grenoble“, Franța, 1964

Medalia „Pierre Castaigne“ Franța, 1995

Diploma de onoare AMIF, Franța, 2001

Premiul de excelență „Augustin Buzura“, 2018

Premiul „Pierre Werner“, 2019

Medalia „Centenar“ a Băncii Naționale a României, 2019

Înalte Ordine de Stat

- Ordinului „Mono“ în grad de Ofițer și de Comandor, oferit de Președinția Republicii Togo, 1999 și 2017
- „Meritul Sanitar“ în grad de Ofițer, Președinția României, 2013


Distincții

- Meritul Ministerului Educației al Israelului, 1997
- Diploma „Meritul Academic“, oferită de Academia Română, 2003
- Trofeul de cristal și Diploma de excelență oferite de Editura „Viața Medicală“, 2012


Cetățean de onoare

- Orașul Yeruham, Israel, 1981