NOUTĂŢI

 
Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române decorat la Kremlin cu medalia “Pușkin”
Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a fost distins de către președintele Vladimir Putin cu medalia “Pușkin”.

Cum aflăm de pe site-ul Președinției Ruse, citat de Ziare.com, medalia a fost înmânată, în ziua de 5 noiembrie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, cu prilejul Zilei unității populare “pentru aportul în promovarea limbii ruse păstrarea moștenirii culturale, apropierea și îmbogățirea reciprocă a culturilor națiunilor și popoarelor”.

Licențiat în chimie la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj, acad. Ionel Haiduc și-a luat doctoratul, în 1964, la Institutul de Tehnologie Chimică Fină “M. V. Lomonosov”, cu o teză despre chimia polimerilor anorganici și silico-organici, condusă de acad. K.A. Andrianov. Aceiași medalie a fost înmânată savantului Victor Kusnirenco din Republica Moldova și reprezentanții Bulgariei, Armeniei, Ucrainei și Japoniei.

 
Prin decretul semnat de președintele Putin la 1 noiembrie, medalia “Pușkin” a fost acordată pentru 40 de personalități străine, însă numai șase au fort prezente la ceremonia de decernare.
La recepția care a urmat, Vladimir Putin a afirmat că este un act de recunoștință “pentru prietenii din afara țării, care au făcut atât de multe pentru popularizarea limbii ruse, pentru păstrarea moștenirii ruse – culturale, istorice și spirituale – și consolidarea contactelor științifice și educative între țări, popoare oameni”. Felicitându-i pe medaliați, președintele rus le-a mulțumit pentru “aportul excepțional la diplomația culturală” și le-a dorit succes pe mai departe.
Felicitându-i pe medaliați, președintele rus le-a mulțumit pentru “aportul excepțional la diplomația culturală” și le-a dorit succes pe mai departe.
 

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006