24 mai 2018

Sesiune aniversară
Academician Eugen Simion - 85 de ani


Academician Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură, va fi sărbătorit de Academia Română vineri, 25 mai 2018, cu prilejul împlinirii vârstei 85 de ani. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

Sesiunea omagială va fi deschisă de alocuțiunile rostite de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române. Despre personalitatea acad. Eugen Simion și rolul său în cultura română vor vorbi acad. Dan Berindei, acad. Viorel Barbu, acad. Nicolae Breban, prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, prof. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, scriitorul Virgil Tănase, conf.univ. Ioan Cristescu, conf.univ. Paul Cernat, Cristina Popescu, director general Romfilatelia.

Invitați speciali din străinătate, membri de onoare ai Academiei Române, sunt: prof. Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale Spaniole de Științe Economice și Financiare, medicul neurolog prof. Jean-Jacques Askenasy, prof. Serge Fauchereau, poetul Adam Puslojiæ.

Sesiunea omagială va fi urmată de un recital oferit de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Academician Eugen Simion, născut în 1933, reputat critic și istoric literar, eseist, editor. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. În 1969 și-a susținut doctoratul cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit“, sub coordonarea lui Șerban Cioculescu. Cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius. Profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. În mandatul său a fost inițiat și inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

Fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române. În anul 2001 a inițiat Colocviului Internațional „Penser l’Europe“, desfășurat sub patronajul Academiei Române, ajuns la ediția a XVI-a, ce reunește anual reprezentanți ai elitei culturale și științifice europene.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din Moldova.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006