Școala de vară

Ediția a II-a: 31 iulie – 4 august 2023


Organizator:
Academia Română

Partener:
Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române


Ediția a doua a Școlii de vară „Sub semnul istoriei“ este dedicată elevilor studioși care au câștigat bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2023-2024. Evenimentul se va desfășura la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române.

Școala, cu o durată de cinci zile, este coordonată, la fel ca în anul 2022, de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

Elevii participanți vor avea ocazia de a se întâlni marți, 1 august 2023, cu acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, acad. Florin Filip, președintele Secției de știința și tehnologia informației, și prof.univ. Vasile Pârvulescu, membru corespondent al Academiei Române.

La ediția din acest an a Școlii de vară „Sub semnul istoriei“ vor participa 12 elevi performanți, cu situație materială mai puțin generoasă, care vor primi bursă de merit din partea Academiei Române, în urma competiției organizate în perioada aprilie-iunie 2023. Două dintre burse sunt acordate din fondurile personale a doi dintre membrii comisiei de evaluare și selecție: academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei Române



Elevi bursieri participanți


Raul BOTIȘAN
Liceul Tehnologic Agricol
Seini, Maramureș


Roxana Elena FÎNARU
Liceul Pedagogic „Ioan Popescu“
Bârlad, Vaslui


Jonathan MOGOVAN
Colegiul Național „Liviu Rebreanu“
Bistrița, Bistrița Năsăud


Timotei Dorin ONACA
Liceul Național de Informatică
Arad


Roberta ROTARU
Școala Gimnazială
„Prof. Ilie Popescu“

Șotânga, Dâmbovița


Flaviu Ionuț TRANDAFIR
Școala Gimnazială Făcăieni
Ialomița


Sonia Maria TROFIN
Colegiul Economic Administrativ
Iași


Elena Cristina ȚUȚUIANU
Colegiul Național „I.C. Brătianu“
Pitești, Argeș


Laurențiu PALII
Liceul Teoretic Republican „Aristotel“
Chișinău
Elev din Republica Moldova,
invitat la Școala de vară

Școala bursierilor Academiei Române,
– Jurnalul evenimentului –


31 iulie 2023
Ziua 1

Pe parcursul zilei de luni 31 iulie a avut loc sosirea și cazarea participanților, elevi de liceu din toată țara (București, Iași, Bârlad, Pitești, Bistrița, Arad, Chișinău etc.), la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat, din localitatea General Berthelot. În prezența dlui profesor Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și a dlui Alin Huzoni, administratorul unității, a avut loc prezentarea bazei Academiei Române din localitatea General Berthelot, istoricul ei și etapele restaurării acestui complex. Seara s-a încheiat cu socializarea participanților și a organizatorilor.

1 august 2023
Ziua 2

În cursul dimineții a avut loc deschiderea oficială a Școlii de vară, în prezența acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și a acad. prof. Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, care au adresat urări de bun venit elevilor participanți. Cuvinte de salut au adresat de asemenea domnul Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, precum și doamna Marina Huzoni, primar al comunei General Berthelot. Întâlnirea a continuat cu prelegerea susținută de acad. Ioan-Aurel Pop, intitulată Țara Hațegului între țările Țării – o privire istorică, și alocuțiunea susținută de acad. Ioan Dumitrache, intitulată Noua revoluție tehnologică și impactul asupra societății. Au urmat intervențiile acad. Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de știinţa şi tehnologia informației din cadrul Academiei Române, și prof. univ. dr. Vasile Pârvulescu, membru corespondent al Academiei Române, care, alături de cele două comunicări menționate anterior au generat discuții interesante din partea elevilor, care s-au întreținut cordial într-un dialog relaxat cu membrii Academiei Române și cu ceilalți invitați. După masa de prânz, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, au avut loc excursii documentare sub genericul Pe urmele strămoșilor: de la legende la arheologie, care au inclus vizitarea Centrului de Știință și Artă din localitatea Hațeg, unde elevii au văzut mărturii referitoare la dinozaurii din zona Hațegului, și a rezervației de zimbri din Hațeg. Bursierii au vizitat, de asemenea, complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Muzeul satului hațegan din Peșteana, biserica Sfântul Nicolae din Densuș și mănăstirea Prislop. A fost o zi plină de experiențe inedite și utile pentru elevii participanți.

2 august 2023
Ziua 3

După micul dejun, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a avut loc excursia documentară La origini: de la daci la Huniazi, în cadrul căreia elevii au vizitat Complexul dacic de la Sarmizegetusa Regia și castelul Huniazilor din Hunedoara. Elevii au luat contact direct cu cercetările arheologice care au loc în fosta capitală a regelui Decebal, observând principalele monumente dacice din zonă. Apoi, la Castelul Huniazilor de la Hunedoara, participanții au fost introduși în problematica istoriei medievale și moderne a Transilvaniei, au remarcat lucrările de restaurare ce se execută la castel și au vizitat complexul muzeal. Pe tot parcursul zilei, participanții au avut un ghidaj de specialitate, au adresat întrebări și au schimbat opinii. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Observatorul astronomic al Academiei Române din localitatea General Berthelot.

3 august 2023
Ziua 4

După micul dejun, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, a avut loc excursia documentară Țara Hațegului, tărâm de poveste, care a inclus vizitarea bisericii reformate din Sântămărie Orlea, a cetății Mălăiești, a Peșterii Bolii (Boleștilor) din Petroșani etc. Excursia de azi, precum și cele anterioare, au dezvăluit diversitatea confesională și etnică a acestei părți din țară, sincretismul manifestat în artă și spiritualitate, dar și frumusețile geografice ale Țării Hațegului. Un moment aparte l-a constituit vizitarea primăriei din Baru, o comună frumoasă de la poalele Munților Retezat, unde elevii au luat contact cu ceea ce înseamnă un management performant în administrația publică din mediul rural din România. Seara s-a încheiat cu socializarea în sala festivă a conacului „Berthelot“.

4 august 2023
Ziua 5

Imediat după micul dejun prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, coordonatorul Școlii de vară, a prezentat elevilor prelegerea pe marginea temei La ce mai folosește istoria în secolul XXI? Au urmat discuții incitante, care au oferit un feedback complex pe marginea școlii de vară. La prânz a început plecarea participanților către localitățile de domiciliu.

Declarațiile elevilor la închiderea Școlii de vară