REGULAMENT
privind acordarea premiilor Academiei Române

Capitolul 1 - Dispoziţii generale

Art. 1. În scopul stimulării creaţiei naţionale în domeniile ştiinţei, literelor şi artelor, Academia Română acordă premii destinate oamenilor de ştiinţă şi litere precum şi artiştilor români din ţară sau din străinătate, cărora li se recunoaşte astfel contribuţia originală la dezvoltarea culturii româneşti. Aceste premii pot fi acordate şi unor cercetători sau oameni de cultură străini pentru contribuţii ştiinţifice care se referă la mediul cultural şi spiritual românesc sau realizate în colaborare cu cercetători români.
Premiile Academiei Române constituie recompense morale şi materiale pentru lucrări originale, de înaltă valoare, realizate individual sau colectiv, care pun în evidenţă creativitatea autorilor şi contribuie semnificativ la progresul culturii.

Art. 2. Academia Română acordă următoarele categorii de premii:
a. premii anuale pentru realizări noi, definitive şi complete, publicate, executate, reprezentate sau expuse în anul calendaristic pentru care se acordă premiul;
b. premii pentru cea mai valoroasă lucrare, elaborată pe baza unor teme făcute publice de Academia Română şi selectate prin concurs.


Capitolul 2 - Premii anuale

Art. 3. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.
Tabelul premiilor anuale, pe domenii, care se acordă de către Academia Română, începând cu anul 1997, este prevăzut în anexa la prezentul regulament.

Art. 4. Premiile anuale ale Academiei Române se acordă pentru realizări ştiinţifice şi artistice de excepţie din următoarele categorii:
- lucrări ştiinţifice şi literare complete publicate în acel an;
- lucrări tehnice realizate şi puse în funcţiune în acel an;
- opere dramatice, dramatico-muzicale, muzicale, reprezentate sau executate în spectacole publice sau audiovizuale în anul respectiv;
- opere de artă plastică prezentate sau expuse public în anul respectiv;
- interpretări şi realizări de valoare în arta spectacolului din anul respectiv.

Art. 5. Fiecare premiu anual se acordă pentru o singură lucrare ori un grup de lucrări.
În cazuri excepţionale, la propunerea temeinic motivată a secţiei ştiinţifice de specialitate, un premiu anual poate fi acordat ex-aequo pentru cel mult două lucrări sau grupuri de lucrări.

Art. 6. Propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către:
a) institutele de cercetare ştiinţifică sau de universităţi, unităţile de creaţie;
b) membrii Academiei Române.
Ele se înaintează Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării.

Art. 7. Pentru fiecare lucrare propusă pentru premiere, secţia ştiinţifică de specialitate a Academiei Române desemnează câte doi referenţi din rândul membrilor ei; în cazul în care în cadrul secţiei ştiinţifice nu există specialişti în domeniul respectiv, secţia va desemna referenţi din rândurile unor personalităţi ştiinţifice şi artistice din domeniu. În acest caz, cel puţin unul dintre referate va trebui să fie contrasemnat de un membru al secţiei. Membrii Academiei Române care propun lucrări spre premiere vor face şi un referat de recomandare. Pentru lucrările propuse de instituţii nu pot fi desemnaţi referenţi din aceeaşi instituţie.
Referatele de apreciere asupra fiecărei lucrări se întocmesc şi se prezintă separat şi independent unul de altul. Ele trebuie să reliefeze, într-o formă concisă şi clară, contribuţia semnificativă a lucrării analizate la progresul domeniului respectiv al ştiinţei, tehnicii, literaturii sau artelor. În cazul lucrărilor ştiintifice se vor lua în considerare impactul lucrării asupra domeniului (citări semnificative în literatura de specialitate sau de specialişti reputaţi, publicarea în reviste sau edituri de prestigiu), cât şi reputaţia ştiinţifică a autorului.
Nu se pot acorda premii ale Academiei Române pentru manuale sau cursuri universitare. În cazul în care premiul se acordă unei opere cu autori multipli (dicţionare, tratate, etc.) nominalizarea se va face pentru redactorul responsabil al lucrării sau autorului principal.
Referatele de apreciere asupra lucrărilor se examinează în cadrul secţiei.
Secţiile ştiinţifice vor putea decide să nu se decerneze premiul în cazul în care în anul respectiv nu poate fi selectată o lucrare demnă de un premiu al Academiei Române.
Opţiunile secţiei ştiinţifice se transmit Direcţiei Cancelarie şi Relaţii Externe a Academiei Române, se discută în Biroul Prezidiului şi se prezintă Prezidiului Academiei, care decide asupra lucrărilor ce se premiază. Hotărârile Prezidiului Academiei sunt definitive.


Capitolul 3 - Premii acordate pentru lucrări pe teme scoase la concurs

Art. 8. Academia Română acordă premii pentru cea mai valoroasă lucrare elaborată pe baza unor teme făcute publice de Academie şi selectată prin concurs.
Temele vor cuprinde coordonatele obligatorii ale subiectului lucrării, criteriile şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească acestea, modul de prezentare, precum şi termenul maxim de depunere.
Temele aprobate se scot la concurs pe bază de anunţuri publice ale Academiei Române.

Art. 9. Lucrările participanţilor se depun în dactilogramă, în trei exemplare, la registratura Academiei Române.
Pe prima pagină a lucrării numele autorului se înlocuieşte cu un motto ales de acesta. Impreună cu lucrarea se depune un plic închis, în interiorul căruia se introduce o filă cuprinzând datele de identitate ale autorului, iar pe exteriorul plicului se reproduce motto-ul ales. Plicul închis se sigilează în faţa autorului deponent la registratura Academiei Române.
Lucrările se transmit secţiilor ştiinţifice de specialitate ale Academiei Române care au propus acordarea premiului pe bază de concurs, iar plicul închis şi sigilat se păstrează la Direcţia Cancelarie şi Relaţii Externe a Academiei Române.

Art. 10. Pentru fiecare din temele de lucrări se constituie un juriu de specialişti alcătuit din 3-5 persoane, membri ai Academiei Române şi, dacă este necesar, cu participarea altor specialişti de prestigiu din domeniul respectiv.
Componenţa juriului se propune de către secţiile ştiinţifice, se avizează de Biroul Prezidiului şi se aprobă de către Prezidiul Academiei.

Art. 11. Pentru fiecare lucrare depusă, membrii juriului de specialişti întocmesc, separat şi independent unul de altul, câte un referat de apreciere, în termen de trei luni de la primirea lucrării. Referatele trebuie să evalueze măsura în care lucrarea se încadrează în coordonatele şi corespunde criteriilor şi condiţiilor prevăzute de temă şi să pună în evidenţă în mod clar contribuţia originală a lucrării analizate, de natură să justifice selectarea acestei lucrări în vederea premierii.
Juriul se întruneşte în termen de cel mult 3 luni de la data depunerii lucrărilor, pentru a dezbate referatele de apreciere şi a decide care dintre lucrările din concurs reprezintă cea mai bună realizare în condiţiile temei anunţate.
Aprecierea juriului se examinează în cadrul secţiei ştiinţifice de specialitate, care poate să nu confirme oportunitatea acordării premiului în cazul în care lucrarea selecţionată de către juriu nu este de nivelul impus pentru un premiu al Academiei Române.
Decizia secţiei ştiinţifice este analizată de Biroul Prezidiului Academiei care o supune aprobării Prezidiului Academiei Române.
Plicul sigilat, cuprinzând identitatea autorului lucrării premiate, se deschide în şedinţa Prezidiului Academiei, după adoptarea hotărârii de acordare a premiului Academiei Române.


Capitolul 4 - Dispoziţii comune

Art. 12. Acordarea premiilor anuale şi temele pentru lucrările scoase la concurs se propune de către secţie şi se aprobă de Prezidiul Academiei Române.

Art. 13. Decernarea premiilor Academiei Române se face în şedinţa solemnă a Adunării Generale, cu participarea autorilor lucrărilor premiate sau a împuterniciţilor acestora.
Pentru fiecare lucrare premiată se face o prezentare a raţiunilor care au determinat acordarea premiului.
Premiile se decernează de către preşedintele Academiei Române sau de către împuterniciţii acestuia.

Art. 14. Premiile Academiei Române constau în conferirea unei diplome precum şi în acordarea unei recompense băneşti. Recompensele băneşti pot fi acordate doar oamenilor de ştiinţă şi litere sau artiştilor români din ţară (cetăţeni români cu domiciliul în România). Excepţional, recompensele băneşti pot fi acordate şi oamenilor de ştiinţă şi litere sau artiştilor români din Republica Moldova.
Valoarea recompensei băneşti se stabileşte anual de către Prezidiul Academiei, iar pentru premiile acordate prin concurs, această recompensă este prevăzută în anunţul public al temei.
În cazul premierii unei lucrări elaborate în colectiv, recompensa bănească se împarte între coautori, potrivit legii, de membrii colectivului. În lipsa acestei convenţii, recompensa bănească se împarte în mod egal între membrii colectivului care a realizat lucrarea premiată, dar numai oamenilor de ştiinţă şi litere sau artiştilor români din ţară (cetăţeni români cu domiciliul în România).
În situaţia pierderii, sustragerii sau distrugerii diplomelor conferite Academia Română nu eliberează duplicate ale acestora.

Art. 15. Membrii Academiei Române nu pot să primească premii ale Academiei. Prezenţa unui membru al Academiei Române în colectivul de autori nu afectează premierea lucrării.
Nu pot să primească premii ale Academiei Române persoanele cărora le-au mai fost acordate anterior Premiile Academiei Române.

Art. 16. Premiile Academiei Române prevăzute prin actele de fundaţie aprobate de către Prezidiul Academiei se acordă potrivit regulilor prevăzute la capitolul 2 sau, după caz, la capitolul 3 din prezentul Regulament.

Art. 17. Prevederile prezentului Regulament intră în vigoare pe data de 15 septembrie 2020. La aceeaşi dată încetează aplicabilitatea Regulamentului din 11 decembrie 2019.


ANEXĂ: Premiile Academiei Române

I. Secţia de filologie şi literatură
1. Bogdan Petriceicu Hasdeu
2. Timotei Cipariu
3. Mihai Eminescu
4. Ion Luca Caragiale
5. Ion Creangă
6. Titu Maiorescu
7. Lucian Blaga
II. Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie
1. Vasile Pârvan
2. Alexandru D. Xenopol
3. Nicolae Iorga
4. Mihail Kogălniceanu
5. Dimitrie Onciul
6. Nicolae Bălcescu
7. George Bariţiu
8. Eudoxiu de Hurmuzaki
III. Secţia de ştiinţe matematice
1. Simion Stoilow
2. Gheorghe Lazăr
3. Gheorghe Ţiţeica
4. Spiru Haret
5. Dimitrie Pompeiu
6. Grigore Moisil
(în colaborare cu Secţia de ştiinţa şi tehnologia
informaţiei)

7. Petre Sergescu
(pentru istoria ştiinţei şi tehnicii)

IV. Secţia de ştiinţe fizice
1. Dragomir Hurmuzescu
2. Constantin Miculescu
3. Horia Hulubei
4. Ştefan Procopiu
5. Radu Grigorovici
V. Secţia de ştiinţe chimice
1. Nicolae Teclu
2. Gheorghe Spacu
3. Costin D. Neniţescu
4. I.G. Murgulescu
5. Cristofor I. Simionescu
VI. Secţia de ştiinţe biologice
1. Nicolae Simionescu
2. Emil Racoviţă
3. Grigore Antipa
4. Emanoil Teodorescu

VII. Secţia de ştiinţe geonomice
1. Gheorghe Munteanu-Murgoci
2. Ludovic Mrazec
3. Simion Mehedinţi
4. Ştefan Hepites
5. Grigore Cobălcescu
VIII. Secţia de ştiinţe tehnice
1. Aurel Vlaicu
2. Traian Vuia
3. Henri Coandă
4. Constantin Budeanu
5. Anghel Saligny
6. Petre Sergescu
(pentru istoria ştiinţei şi tehnicii)
IX. Secţia de ştiinţe agricole şi silvice
1. Ion Ionescu de la Brad
2. Traian Săvulescu
3. Gheorghe Ionescu-Şişeşti
4. Marin Drăcea

X. Secţia de ştiinţe medicale
 

1. Iuliu Haţieganu
2. Victor Babeş
3. Gheorghe Marinescu
4. Ştefan S. Nicolau
5. Daniel Danielopolu
6. Constantin I. Parhon
XI. Secţia de ştiinţe economice, juridice şi
sociologie

1. Petre S. Aurelian
2. Virgil Madgearu
3. Victor Slăvescu
4. Simion Bărnuţiu
5. Andrei Rădulescu
6. Nicolae Titulescu
7. Dimitrie Gusti
8. Henri H. Stahl
9. Nicholas Georgescu Roegen
XII. Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi
pedagogie

1. Mircea Florian
2. Vasile Conta
3. Ion Petrovici
4. Constantin Rădulescu-Motru
5. Dumitru Stăniloae

XIII. Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual
1. George Enescu
2. Ion Andreescu
3. George Oprescu
4. Simion Florea Marian
5. Aristizza Romanescu
6. Ciprian Porumbescu
7. Duiliu Marcu
XIV. Secţia de ştiinţa şi tehnologia informaţiei
1. Tudor Tănăsescu
2. Gheorghe Cartianu
3. Mihai Drăgănescu
4. Grigore Moisil
(în colaborare cu Secţia de ştiinţe matematice)

REGULAMENT privind acordarea premiilor Academiei Române