1 aprilie 2025
Petru Poni, prima personalitate științifică din emisiunea de mărci poștale „Savanți români”
Chimistul și mineralogul academician Petru Poni (1841-1925) este prima personalitate a științei românești aleasă de Romfilatelia pentru ilustrarea emisiunii de mărci poștale intitulată „Savanți români”. Timbrul și plicul „prima zi” sunt puse în circulație miercuri, 2 aprilie 2025, în rețeaua magazinelor de specialitate din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara precum și online, la adresa https://romfilatelia.ro/store/.
Plicul reunește în grafica sa o secvență a muncii de laborator, în care savantul academician se regăsește alături de fiica sa, prof. univ. dr. Margareta Poni, paginile de titlu a două lucrări de autor și imaginea fațadei Muzeului „Poni-Cernătescu” din Iași. Sunt adăugate sigla Academiei Române și cea a Muzeului „Poni-Cernătescu” din Iași, care reprezintă cele două instituții care păstrează memoria și renumele savantului Petru Poni, câștigate prin munca de cercetare și inovare în domeniul de pionierat al chimiei anorganice românești.
În 1879, Petru Poni a fost ales membru titular al Academiei Române (membru corespondent în 1877). A fost de două ori președinte ales al Academiei Române, în perioada 1898-1901, respectiv 1916-1920. De asemenea, acad. Petru Poni a fost președinte al Secțiunii științifice în perioadele 1894-1898, 1901-1902, 1903-1904, 1907-1910 și 1913-1916.
Profesor și autor de manuale de chimie și de fizică – Curs de chimie elementară, 1869; Noțiuni de fizică, 1874; Elemente de fizică, 1885; Curs de chimie elementară fondat pe teoria atomică, 1886; Curs de chimie, 1887 – Petru Poni a contribuit la dezvoltarea primelor laboratoare de chimie destinate studenților.
Petru Poni a fost unul dintre întemeietorii revistei „Annales Scientifiques de l’Université de Jassy”. A efectuat primele cercetări asupra mineralelor şi rocilor din Carpații Orientali; a analizat peste 80 de minerale culese din diferite regiuni ale țării; a identificat unele minerale necunoscute până la el (broştenita – manganit de mangan, fier şi calciu, descoperit la Broșteni şi badenita – arseno-bismutură de cobalt, fier şi nichel, descoperit la Bădeni-Ungureni); a studiat toate varietățile de chihlimbar, apele minerale şi zăcămintele de sare din România, lacurile saline, eflorescenţele saline. Studiul „Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României”, apărut în 1900, este prima monografie asupra mineralelor din România. A alcătuit primele studii asupra cunoașterii diferitelor categorii de hidrocarburi care intră în compoziția petrolului românesc; a studiat acțiunea acidului azotic de diverse concentrații asupra unor hidrocarburi parafinice izolate din petrolul din România.
În semn de recunoaștere a meritelor sale științifice, unul dintre institutele de cercetare ale Academiei Române, filiala Iași, îi poartă numele: Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, www.icmpp.ro.
Dr. Cătălin Mosoia,
Academia Română, Comunicare și imagine