10 martie 2025
Academician Dan Tufiș, ales ambasador CLARIN
Academician Dan Tufiș din cadrul Secției de știința și tehnologia informației, director onorific al Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” al Academiei Române, a fost numit recent ambasador CLARIN – Common Language Resources and Technology Infrastructure.
CLARIN, fondant în 2012, este un consorțiu european de infrastructură de cercetare (European Research Infrastructure Consortium – ERIC), care oferă acces la o gamă largă de date în limbaj digital multimodal (text, audio, video). CLARIN oferă, de asemenea, instrumente avansate de explorare, analizare sau combinare a acestor seturi de date, cu scopul de a sprijini cu deosebire cercetarea în științele umaniste și sociale, dar și în domenii tehnice. Infrastructura digitală CLARIN colaborează atât cu centrele din toată Europa participante în cadrul consorțiului, cât și cu centre de pe celelalte continente.
Acad. Dan Tufiș a fost ales ambasador CLARIN luând în considerare activitatea sa de pionierat în cercetarea în inteligența artificială din România, cu deosebire tehnologia limbajului natural. Este autorul implementării limbajului Lisp (TC-LISP), utilizat în anii 1980 în proiecte naționale de inteligență artificială, precum și în proiecte personale (IURES, Morpho, PARADIGM etc.). În perioada 1990-2000, acad. Dan Tufiș a coordonat dezvoltarea primelor corpusuri standardizate românești și a fluxurilor de prelucrare a datelor textuale și a condus echipa românească în proiectul european BalkaNet, care a creat RoWordNet, ontologia lexicală pentru limba română. În cadrul Academiei Române, a coordonat primele doctorate din România pe abordări moderne ale traducerii automate, a demarat programul prioritar al Academiei Române pentru crearea corpusului reprezentativ pentru limba română contemporană (CoRoLa) și a inițiat proiectul portalului de tehnologie în limba română cu acces deschis (RELATE). În acord cu noile tehnologii la nivel mondial, acad. Tufiș și colegii săi utilizează deep learning, modele mari de limbaj și aplicații bazate pe rețele neuronale (modelare lingvistică, traducere automată, procesarea vorbirii, anonimizarea, dezambiguizarea semantică automată).
Statutul de ambasador CLARIN acordat acad. Dan Tufiș oferă Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială „Mihai Drăgănescu” al Academiei Române și, pe cale de consecință, României posibilitatea de a fi permanent conectați la cea mai importantă și cea mai densă rețea de tehnologia limbajului la nivel european, la cea mai activă rețea de specialiști, precum și posibilitatea promovării realizărilor românești în cadrul acestui mediu profesional.
Academia Română – Comunicare și imagine