30 ianuarie 2025
Prof.dr.ing. Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române,
numit IEEE Fellow
În luna ianuarie 2025, prof.dr.ing. Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române, în cadrul Secției de știința și tehnologia informației, a fost numit IEEE Fellow al cunoscutei organizații profesionale IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers. IEEE Fellow este cel mai înalt grad de membru în IEEE și este recunoscut ca o prestigioasă realizare în carieră. În fiecare an, acest titlu este limitat la cel mult 0,1% din totalul membrilor cu drept de vot și este acordat după un proces riguros de evaluare.
Radu-Emil Precup, în prezent directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, este cel de-al treilea IEEE Fellow cu afiliere în România, alături de academician Ion Boldea, din cadrul Secției de științe tehnice a Academiei Române (1996), profesor la Universitatea Politehnica Timișoara, şi prof. dr. Horia Chiriac, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2011). Din aceeași Secție de știința și tehnologia informației a Academiei Române sunt IEEE Fellow acad. Mihai Drăgănescu (IEEE life fellow), prof. Constantin Bulucea (IEEE life fellow), membru de onoare din străinătate, prof. Petre Stoica și dr. Dorin Comaniciu, membri de onoare din străinătate.
IEEE (https://www.ieee.org/) este o organizație profesională internațională care sprijină evoluția tehnologiilor bazate pe electricitate. După numărul de membri, IEEE este cea mai mare organizație de ingineri la nivel mondial, numărând peste 460.000 de membri din 190 de țări şi include 38 de societăți tehnice din întreaga lume. Organizația este lider în o mare varietate de domenii care includ electrotehnică, electronică, automatică, telecomunicații, calculatoare, sisteme aerospațiale, inginerie biomedicală, informatică, precum și în domenii conexe. IEEE publică aproximativ o treime din literatura tehnică mondială în inginerie electrică, tehnică de calcul, electronică și automatică și are un portofoliu activ de 1.144 de standarde. Organizația sponsorizează peste 2.000 de conferințe științifice în fiecare an.
Informații obținute prin amabilitatea acad. Florin Gheorghe Filip,
președintele Secției de știința și tehnologia informației a Academiei Române