16 octombrie 2024
Dezbatere-dialog: acad. Mircea Dumitru și prof.univ.dr. Adrian Cioroianu
Acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, și prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, au discutat miercuri, 16 octombrie 2024, cu elevi de la 6 licee bucurește despre una dintre cărțile fundamentale ale culturii române: „Istoria civilizației române moderne“ de Eugen Lovinescu. Evenimentul a avut loc în Sala „Mircea Eliade“ a Bibliotecii Naționale.
Întâlnirea, concepută sub forma unei dezbateri-dialog, a avut ca teme de reflecție câteva dintre ideile reper formulate de E. Lovinescu în monumentala sa lucrare. Cei doi interlocutori și-au propus să analizeze împreună perenitatea tezelor lovinesciene, având ca punct de plecare câteva întrebări, care să constituie un factor incitant de reflecție și discuție pentru elevii participanți: Ce a însemnat şi ce mai înseamnă astăzi sincronismul? Dar imitaţia? Care este rolul criticului în societate? Care sunt cele mai eficace forme de dialog, de creştere şi coeziune socială?
La discuții au participat elevi de la Colegiile Național „Ion Neculce“, „Ion Creangă“, „Mihai Eminescu“, „Elena Cuza“, de la Seminarul Teologic din București și de la Laude Reut Educational Complex.
Manifestarea se înscrie în seria de dialoguri-dezbateri naționale privind proiectul național-statal-cultural român în secolul XXI prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la publicarea cărții lui Eugen Lovinescu.
Proiectul a fost conceput și lansat de Academia Română, în parteneriat cu Banca Națională a României, Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca la începutul anului 2024.
Detalii despre acest proiect de anvergură națională sunt disponibile pe site-ul Academiei Românela adresa: https://acad.ro/institutia/comunicate/2024/07_dezbatereLucrareEugenLovinescu.html.
Academia Română – Comunicare și imagine publică