data-layout="button" data-size="small"> Share

27 septembrie 2024

Academician Mircea Dumitru, Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum
al Universității de Vest din Timișoara


Academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a primit titlul Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum din partea Universității de Vest dinTimișoara.

Ceremonia de decernare a avut loc vineri, 27 septembrie 2024, în amfiteatrul A01, în prezența Senatului universității, a corpului profesoral academic și a numeorși studenți.

Titlul a fost acordat la propunerea Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, cu susținerea prof.univ. Marilen-Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, ca o recunoaștere „a meritelor academice și civice excepționale în domeniile cercetării științifice, învățământului și culturii din România“ dovedite de academician Mircea Dumitru, „personalitate marcantă a filosofiei contemporane românești și internaționale, un om de vastă erudiție și un model de excelență civică“, după cum se arată în Laudatio.

În cuvântul său, prof.univ. Marilen-Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, arată:

„Domnul academician Mircea Dumitru este unul dintre cei mai vizibili și apreciați reprezentanți ai comunității filosofice românești. Contribuțiile domniei sale la dezvoltarea studiilor academice din sfera filosofiei, mai ales în domeniile filosofiei analitice și logicii, sunt impresionante și greu de cuprins într-o prezentare succintă. […]

Simțul responsabilității și credința în puterea transformatoare a cultivării recunoașterii excelenței și valorizării talentului l-au determinat pe dascălul și omul de cultură al cetății Mircea Dumitru să își asume o seamă de responsabilități publice de bun augur pentru educația și cercetarea românească.

În calitate de rector al Universității din București, a contribuit decisiv la echilibrarea și potențarea resurselor de cercetare ale acestei instituții prestigioase de învățământ superior; ca ministru al Educației a luptat fără echivoc împotriva falselor valori, plagiatului și imposturii și pentru reformarea în cheie modernă a educației românești; ca vicepreședinte al Academiei Române a dovedit implicare fermă în construirea unei relații deschise și disponibile între Academie și societatea civilă, domnul academician Mircea Dumitru oferind un model continuu de onestitate, profesionalism și dedicare.“

După ceremonia de primire a diplomei și însemnelor Doctor Honoris Causa, academician Mircea Dumitru a susținut conferința publică cu tema „Sfârșitul umanioarelor? De ce mai avem încă nevoie de educație umanistă în universități?“.

Evenimentul a avut loc cu prilejul deschiderii anului universitar 2024-2025.

Academia Română – Comunicare și PR


Credit foto: Universitatea de Vest din Timișoara