data-layout="button" data-size="small"> Share

15 iunie 2024

Conferința „Despre adevăr în știință, filosofie, religie și simțul comun“


Academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, și profesorul Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sunt invitații celei de-a doua ediții a proiectului „Conferințe la Ateneu“, organizată la Iași, în Sala Unirii, sâmbătă, 15 iunie 2024, de la ora 18.

Cei doi membri ai Academiei Române vor susține conferința „Despre adevăr în știință, filosofie, religie și simțul comun“.

Mircea Dumitru este vicepreședinte al Academiei Române din 2022 și președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie din 2021.

Doctor în filosofia limbajului la Universitatea din București Ph.D în domeniul logicii modale și al filosofiei matematicii la Tulane University, New Orleans, Louisiana, Statele Unite ale Americii.

În perioada 2011-2014 a deținut funcția de Președinte al European Society of Analytic Philosophy, iar între anii 2017-2020 a fost președinte al International Institute of Philosophy. A deținut funcția de președinte al Balkan Universities Association în perioada 2019-2020.

A fost ministru al Educației și Cercetării Științifice în perioada iulie 2016 – ianuarie 2017.

Domenii de cercetare: logica filosofică, metafizica, filosofia limbajului.

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck“ de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health. Din 2009 este profesor asociat la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA.

În anul 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România, iar din 2022 este membru membru al Academiei Europene (Academia Europaea / Academy of Europe).

În anii 2005 şi 2016 a fost consilier personal pentru cercetare/ştiinţă al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice, iar în anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică, a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.

Biroul de comunicare al Academiei Române