data-layout="button" data-size="small"> Share

15 mai 2024

Premiul „Observator cultural“ acordat poetei Ana Blandiana,
membru corespondent al Academiei Române

Poeta Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, a primit Premiul „Observator cultural“ în cadrul galei de marți, 14 mai 2024. Premiul a fost acordat la categoria „Memorialistică/Biografie/Jurnal“ pentru volumul Mai mult ca trecutul. Jurnal, 31 august 1988-12 decembrie 1989, apărut în anul 2023.

În cea de-a XVIII-a ediție a Galei Premiilor „Observator cultural“ au fost acordate premii pentru șase categorii: „Memorialistică“, „Eseu/Publicistică“, „Critică/Istorie/Teorie literară“, „Poezie“, „Debut“, „Proză“.

Ana Blandiana (numele literar al Otiliei Valeria Rusan) este scriitoare și poetă, autoare a peste 30 de volume publicate în limba română, începând cu anul 1964, și a peste 90 de volume apărute în 25 de limbi. În 1990 Ana Blandiana a reînființat PEN Clubul Român, organizând în România cinci conferințe internaționale PEN, cu participarea a numeroși scriitori din spațiul european. Fondator, împreună cu Romulus Rusan, al Academiei Civice, a inițiat, în calitate de președinte, proiectul primului Memorial al Victimelor Comunismului și Rezistenței din lume (Sighet).

Este laureată a mai multor premii naționale și internaționale, printre care: Premiul Internațional „Herder“ Viena, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“, Premiul Internațional „Camaiore“, Premiul „Poetul European al Libertăţii“, Premiul Național de Poezie „Lucian Blaga“, Premiul Griffin pentru excelență în poezie, Premiul „Cununa de aur” de la Struga. Membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé “, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO), Ana Blandiana a fost desemnată de statul francez, în anul 2009, Cavaler al Legiunii de Onoare.


Biroul de comunicare al Academiei Române