data-layout="button" data-size="small"> Share

13 aprilie 2024

Ziua revistei „Curtea de la Argeș“. In memoriam acad. Nicolae Dabija


Sâmbătă, 13 aprilie 2024, Nicolae Dabija (1948-2021), membru titular al Academiei de Științe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române, a fost comemorat la Curtea de Argeș. Evenimentul a fost organizat de revista „Curtea de la Argeş“, editată de academicianul Gheorghe Păun, care a dorit să marcheze astfel împlinirea a 14 ani de la înființarea revistei, dar și a 13 ani de la iniţiativa editorială „Podul de Reviste“, pe care a lansat-o împreună cu revista „Literatura şi Arta“, condusă de Nicolae Dabija.

Conducerea Academiei Române a fost reprezentată la această manifestare de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte, acad. Ioan Dumitrache, secretar general, și acad. Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de știința și tehnologia informației.

La eveniment a participat, de asemenea, Doina Dabija, fiica poetului, care a preluat conducerea revistei „Literatura şi Arta“.

Programul a cuprins două sesiuni, desfășurate în Sala de spectacole a Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu“ și în Sala de consiliu a Primăriei municipiului Curtea de Argeş. În cadrul primei sesiuni a avut loc vernisarea expoziţiei de fotografii „Eşti floare de dor, Basarabie!“, de Alecu Reniţă, vechi colaborator al poetului Nicolae Dabija, urmată de un recital de poezie și muzică. A fost prezentată, de asemenea, o serie de portrete ale unor oameni de cultură basarabeni realizate de Adina Romanescu. Sesiunea a doua a fost dedicată producției editoriale din România şi din Republica Moldova, fiind prezentat un număr impresionant de cărţi şi de reviste.

Evenimentul a fost onorat de prezența a numeroşi colaboratori şi prieteni ai revistei „Curtea de la Argeş“, scriitori, ziarişti, artişti plastici, oameni de cultură, precum și de membri ai Academiilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Revista „Curtea de la Argeş“ a acordat diplome „Suntem români şi punctum!“.


Academicienii Mihai Cimpoi, Svetlana Cojocaru şi Constantin Gaindric, din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei,
și academicienii Gheorghe Păun, Mircea Dumitru, Ioan Dumitrache şi Florin Filip, din partea Academiei Române