data-layout="button" data-size="small"> Share

1 februarie 2024

Prof. univ. dr. Irinel Popescu a primit titlul de membru asociat din străinătate al
Academiei Naționale de Medicină din Franța


Prof. univ. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, medic chirurg cu reputație internațională, a primit titlul de membru asociat din străinătate al Academiei Naționale de Medicină din Franța, în cadrul Secției de Științe Chirurgicale. Ceremonia acordării titlului și a însemnelor oficiale a avut loc în ședința festivă din data de 9 ianuarie 2024. Votul de alegere s-a desfășurat în urmă cu opt luni, în mai 2023.

Profesorul Irinel Popescu dedică cu generozitate acest titlu României și domeniului chirurgical național: „România a primit o recunoaștere a meritelor chirurgiei!“

Academia Națională de Medicină din Franța, una dintre cele mai renumite instituții științifice europene, reunește medici, chirurgi, biologi, farmaciști și medici veterinari recunoscuți pentru activitatea științifică și pentru responsabilitățile pe care și le-au asumat în domeniul sănătății.

Academia Națională de Medicină din Franța poartă această titulatură începând cu data de 29 ianuarie 1947, instituția având însă o îndelungată istorie. Ea este moștenitoarea Academiei Regale de Medicină create de către Ludovic al XVIII-lea, ca instituție independentă de cele patru Academii de ramură franceze existente în cadrul Institut de France. Aceasta, la rândul său, moștenise tradiția a două instituții științifice și anume Academia Regală de Chirurgie, fondată în 1731 de Ludovic al XV-lea, și Societatea Regală de Medicină, înființată în 1778 sub Ludovic al XVI-lea. De la înființare, Academia Națională de Medicină din Franța a avut unsprezece membri naționali laureați ai Premiului Nobel.

Biroul de comunicare al Academiei Române