data-layout="button" data-size="small"> Share

9 ianuarie 2024

„Istoria tehnologiei și industriei românești“ publicată de acad. Dorel Banabic la Editura Springer


Academician Dorel Banabic, președintele Secției de științe tehnice a Academiei Române, a publicat recent la prestigioasa editură germană Springer, sub titlul „History of Romanian Technology and Industry“, două volume conținând, așa cum arată și titlul, o istorie a tehnologiei și industriei românești.

Apariția celor două volume la editura Springer constituie un eveniment editorial pentru România, fiind prima lucrare de istorie a tehnologiei românești publicată într-o editură din străinătate.

Volumele, intitulate „Mechanics, Processing Techniques and Construction“ („Istoria mecanicii, tehnicile de prelucrare și construcții“), respectiv „Electrical Engineering, Energetics, Transport and Technology Education“ („Istoria ingineriei electrice, energetică, transport și educație tehnologică“), sunt integrate colecției „History of Mechanism and Machine Science“ (HMMS) și poartă numerele 44-45.

Lucrarea, realizată sub coordonarea acad. Dorel Banabic de către un colectiv de peste 40 de specialiști din țară, multi dintre ei membri ai Academiei Române, reprezintă o variantă condensată a celei publicate de Editura Academiei Române în anii 2019 și 2020, disponibilă în regim gratuit la adresele: https://acad.ro/sectii/sectia08_tehnica/doc2020/IstoriaTehnicii/24IstoriaTehnicii-Vol1.pdf (Volumul 1) și https://acad.ro/sectii/sectia08_tehnica/doc2020/IstoriaTehnicii/25IstoriaTehnicii-Vol2.pdf (Volumul 2).

În viziunea autorilor, cele două volume au menirea de a crea o imagine cât mai completă a istoriei tehnologiei românești, în condițiile în care România este menționată în istoria enciclopediilor de tehnologie și în enciclopediile dedicate invențiilor din întreaga lume mai ales datorită contribuțiilor în domeniile aviației și aeronauticii, lipsind, astfel, numeroase nume de ingineri și inventatori români care au contribuit semnificativ la dezvoltarea tehnologiilor atât românești, cât și universale.

„De-a lungul timpului istoria tehnologiei românești a fost abordată în literatura română de specialitate în mai multe cărți scrise de către istorici, ingineri, industriași și sociologi. Cu toate acestea, acest domeniu este puțin cunoscut în afara României. Acest lucru se datorează, printre altele, popularizării insuficiente în limbile de largă circulaţie a istoriei tehnologiei românești și a principalelor contribuții ale României la patrimoniul tehnologic global“, declară coordonatorul lucrării, acad. Dorel Banabic.

Prin publicarea şi distribuirea de către Editura Springer a celor două volume în toate marile biblioteci ale lumii vor fi promovate realizările valoroase ale tehnologiei românești în străinătate şi vor fi puse la dispoziţia cercetătorilor informaţii utile privind evoluţia industriei româneşti de-a lungul timpului.

Biroul de comunicare al Academiei Române