9 septembrie 2023
Conferință susținută la Milano de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române,
în cadrul anului omagial „Dimitrie Cantemir“
Acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a susținut sâmbătă, 9 septembrie 2023, la Biblioteca Ambrosiana din Milano, conferința cu titlul „Între real şi ideal. Dimitrie Cantemir despre rolul românilor în Europa“. Conferința a avut loc în cadrul simpozionului cu tema „Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn şi erudit român în epoca iluministă“, dedicat celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar român. Evenimentul a fost organizat la Milano de Centrul Cultural Italo-Român, Biblioteca Ambrosiana şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Simpozionul s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei României în Italia și Academiei Române și se înscrie în seria de manifestări organizate în țară și în străinătate cu prilejul Anului cultural „Dimitrie Cantemir“, menit să celebreze figura marelui erudit român de faimă europeană.
Manifestarea s-a deschis cu mesajele organizatorilor: Mons. Francesco Braschi, vice-prefect Veneranda Biblioteca Ambrosiana, P.S. Siluan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și dr. Violeta Popescu, președinte al Centrului Cultural Italo-Român din Milano. Simpozionul a fost moderat de prof.univ. Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În cadrul simpozionului au mai susținut prelegeri prof. univ. Cesare Alzati, membru de onoare al Academiei Române, Ida Garzonio, vicepreşedinte Nuova Polifonica Ambrosiana din Milano, și pr. Traian Valdman.
Cu această ocazie, Biblioteca Ambrosiana a expus lucrarea lui Dimitrie Cantemir „Istoria creşterii şi descreşterii Imperiului Otoman“, versiunea în limba franceză „Histoire de l’empire Othoman, où se voyent les causes de son agrandissement et de sa décadence“, tipărită la Paris, în anul 1743, și aflată în arhiva fondului documentar.
La închiderea manifestării culturale, în grădina interioară a Bibliotecii Ambrosiana a avut loc o scurtă ceremonie religioasă, oficiată de P.S. Siluan la statuia lui Dimitrie Cantemir, lucrare realizată în anii 1970 de sculptorul Ion Irimescu și aflată de peste cinci decenii în grădina interioară a prestigioasei Biblioteci.
Operă a artistului Ion Irimescu (1903-2005), statuia în bronz a lui Dimitrie Cantemir este amplasată în grădina interioară a prestigioasei Biblioteci Ambrosiana, important loc de cultură al Italiei, care reuneşte Academia şi Pinacoteca Ambrosiana. Monumentul se găseşte în perimetrul intitulat „Il Cortile degli Spiriti Magni“, după un vers din „Infernul“ de Dante, alături de statuile unor importante personalităţi ale culturii europene: Platon, Sfântul Toma de Aquino, Dante Alighieri, Alessandro Manzoni, Chateaubriand, Goethe, Shakespeare, Sándor Petöfi şi Theophrastus Paracelsus. Statuia, cu o înălţime de 2,40 m, îl reprezintă pe Dimitrie Cantemir în ţinută de curte, cu perucă după moda epocii, ţinând în mâna stângă celebra lucrare cu caracter enciclopedic „Descriptio Moldaviae“.
Credit foto: Biblioteca Ambrosiana