data-layout="button" data-size="small"> Share

28 august 2023

Participare românească la conferința ITQM
– Oxford, 12-14 august 2023 –


Acad. Florin Gheorghe Filip, președintele Secției de știința și tehnologia informației a Academiei Române, a participat, în calitate de copreședinte (general chair), la cea de a X-a ediție a conferinței IT and Quantitative Management – ITQM desfășurată la Oxford, Marea Britanie, în perioada 12-14 august 2023. Conferința a fost organizată de Academia Internațională pentru IT și Management Cantitativ – IAITQM și a avut ca temă „Colaborarea internațională ȋn sprijinul dezvoltării tehnologiei informației și managementului cantitativ“.


În cadrul conferinței de la Oxford, o echipă românească, alcătuită din acad. Florin Gheorghe Filip, prof.univ. Cristian Ciurea, de la Academia de Științe Economice din București, și Constantin Bălă Zamfirescu, de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, a organizat sesiunea specială SS01, intitulată „IT Supported Collaborative Decision-making in Management and Control: Methods, Tools, Systems, and Applications“, care a cuprins 25 de lucrări acceptate în program, cu autori din România, Brazilia, Chile, Franța, Germania şi SUA.

Dintre cele 198 de lucrări incluse ȋn programul conferinței ITQM, un număr de 12 au provenit din România, de la Universitatea Politehnica din București, Academia de Științe Economice din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, Universitatea Tehnică „Traian Vuia“ din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea „Transilvania“ din Brașov, Universitatea „Lucian Blaga“ și firma Ropardo din Sibiu și Institutul de Informatică Teoretică din Iași al Academiei Române. Trei dintre cele 12 comunicări au primit diploma de „Best Paper Award“

Printre autorii celor 12 comunicări din România s-au numărat trei membri ai Academiei Române: academician Ioan Dumitrache, prof.univ. Radu Emil Precup, membru corespondent și prof.univ. Nicolaie Tăpuş, membru de onoare al Academiei Române şi vicepreședinte al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR), care a fost prezent la conferință, precum și doi membri titulari ai ASTR și AOSR: prof. Dumitru Popescu şi prof. Ştefan Trăuşanu Matu, de asemenea prezenți la conferință. Delegația română a fost alcătuită din 25 de participanți: autori, coautori şi persoane însoțitoare.


Comunicările conferinței „Tenth International Conference on Information Technology and Quantitative Management (ITQM 2023)“ au fost publicate de editura Elsevier (https://www.sciencedirect.com/journal/procedia-computer-science/vol/221/suppl/C).

Următoarea ediție a conferinței ITQM se va desfășura ȋn 2024, la București, în organizarea Academiei de Științe Economice.

După încheierea conferinței, la invitația dnei dr. Stephanie Bockberger, de la Colegiul Brasenose, acad. Florin Gheoghe Filip a vizitat Biblioteca veche a colegiului, depozitul de cărți, săli de lectură şi birouri


Biroul de comunicare al Academiei Române