data-layout="button" data-size="small"> Share

7 iulie 2023

Academician Mircea Dumitru a susținut în perioada 1-6 iulie 2023 două conferințe de înalt nivel științific


Academician Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a susținut în perioada 1-6 iulie 2023 două conferințe de înalt nivel științific, în cadrul a două manifestări internaționale.

Congresul Matematicienilor Români, ediția a X-a (Pitești, 30 iunie - 5 iulie 2023)
Sâmbătă, 1 iulie 2023, academician Mircea Dumitru a deschis lucrările Sesiunii speciale cu tema „Logică și aplicații“, din cadrul Congresului Matematicienilor Români, ediția a X-a, manifestare științifică ce a reunit în acest an peste 400 de matematicieni, din peste 35 de țări, un sfert dintre ei, români din diaspora.

Academician Mircea Dumitru a susținut conferința cu titlul „Modal Frame Incompleteness. An account through second order logic“, care a tratat statutul logicii modale propoziționale, privită ca o extensie a logicii clasice propoziționale, arătând că, din această perspectivă, incompletitudinea modală ar trebui definită ca un fel de exemplificare a incompletitudinii de ordine standard.

Aflat la a X-a ediție, Congresul Matematicienilor Români, cu o tradiție de peste 90 de ani, a avut de-a lungul timpului o organizare periodică constantă, o dată la patru ani, pânǎ în 1956. Întreruptǎ timp de aproape cinci decenii, tradiţia a fost reluatǎ în anul 2003 și s-a bucurat de un mare succes național și internațional, dovedit de numărul mare de participanți la toate edițiile.

Congresul a fost organizat de Institutul de Matematicǎ „Simion Stoilow“ al Academiei Române, în parteneriat cu Secţia de știinţe matematice a Academiei Române, Universitatea din Bucureşti, Societatea de Ştiinţe Matematice din România – SSMR și Universitatea din Pitești.



Conferința „Utopian imaginaries“ (Cluj-Napoca, 5-7 iulie 2023)
Academician Mircea Dumitru a susținut joi, 6 iulie 2023, lucrarea „Frames of Utopias. From Nozick to Us and Beyond“, în calitate de keynote speaker al Conferinței Internaționale „Utopian Imaginaries“, organizată de Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Litere și Centrul de Cercetare a Imaginarului „Phantasma“.

În cele trei zile ale conferinței, alături de academician Mircea Dumitru au mai susținut lucrări în calitate keynote speaker profesorii Vita Fortunati, de la Universitatea din Bologna (Italia), și Fatima Vieira, de la Universitatea din Porto (Portugalia).

Dedicată imaginariilor utopice, conferința internațională „Utopian Imaginaries“ a oferit ocazia participanților de a analiza conceptul antropologic de imaginar, vizând numeroase domenii, de la sociologie și religie, până la literatură și artă. Subiectele conferinței au fost centrate, în special, pe imaginarii utopice sociale și literare, pe modelarea utopică a sistemelor naturale și sociale, pe conceptele de utopie versus distopie: evaluarea lumilor secundare, lumi ficționale, formele de utopii și distopii în cultura contemporană.


Biroul de comunicare al Academiei Române