data-layout="button" data-size="small"> Share

22 iunie 2023

Profesorul Ion Pop, membru corespondent al Academiei Române,
laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu“

Profesorul Ion Pop, membru corespondent al Academiei Române a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ - OPERA OMNIA pentru întreaga creație, decernat în cadrul unei ceremonii organizate la Botoșani, în data de 15 iunie 2023.

Critic literar, poet, scriitor și traducător, Ion Pop a fost profesor al Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III și director al Centrului Cultural Român de la Paris. A condus revista „Echinox“ în calitate de redactor-șef în perioada 1969-1973 și de director, între anii 1973-1983.

A publicat peste 30 de volume de versuri și eseuri, iar poemele sale au fost traduse în volume, antologii şi reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Serbia, SUA. Unul dintre cele mai recente studii Cărți la alegere este o analiză dedicată poeziei românești contemporane.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ - OPERA OMNIA a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție, iar juriul de anul acesta a fost prezidat de acad. Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.


Biroul de comunicare al Academiei Române