data-layout="button" data-size="small"> Share

31 mai 2023

Prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române,
aleasă membru al Academiei Europaea

Prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române, a fost aleasă în luna mai 2023 membru al Academiei Europaea, prestigioasă instituție care reunește personalități de excepție ale științelor și artelor din întreaga lume. Anunțul a fost făcut de profesor Marja Makarow, președinta Academiei Europaea.

Înființată în 1988, cu sediul la Londra, Academia Europaea are ca principal obiectiv promovarea și propagarea în spațiul european a excelenței în științe umaniste, drept, științe economice, sociale și politice, matematică, medicină și în toate ramurile științelor naturale și tehnologice, pentru beneficiul societății. Academia Europaea vizează, de asemenea, promovarea educației publicului de toate vârstele, din întreaga Europă, în disciplinele specifice, precum și stimularea învățământului și cercetării ca factori de progres.

Alegerea ca membru deplin al Academia Europea reprezintă o nouă recunoaștere a excelenței profesionale probate de prof.univ.dr. Maria Dorobanțu de-a lungul unei cariere de medic specialist, cercetător, coordonator de programe și profesor.

Cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București din anul 1979, specialist în medicină internă, cardiologie și metode moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară, prof. Maria Dorobanțu este director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune. În prezent coordonează și activitatea Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare de pe platforma de cercetare „George Emil Palade“.

Este inițiator și coordonator al proiectului național SEPHAR, „Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“, singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, realizat în anul 2005 și repetat în anii 2012, 2016, 2021.

Recunoscută la nivel internațional pentru performanța profesională, prof. Maria Dorobanțu este membru în American College of Cardiology și în Academia de Științe din New York, iar din anul 2022 membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța, statut ce echivalează cu membru titular.


Biroul de comunicare al Academiei Române