26 aprilie 2023
Acad. Ionel Haiduc, Doctor Honoris Causa al Universității din București
Academician Ionel Haiduc, membru al Secției de științe chimice a Academiei Române, primește miercuri, 26 aprilie 2023, titlul Doctor Honoris Causa din partea Universității din București, în semn de „recunoaștere a prestigioasei sale activităţi știinţifice și a eforturilor susţinute de promovare a știinţei“. Ceremonia are loc la Rectoratul Universității din București, în prezența Senatului, începând cu ora 13.
Cu acest prilej, acad. Ionel Haiduc a declarat pentru Biroul de comunicare al Academiei Române: „Simt aceeași emoție ca în urmă cu aproape 80 de ani, când am primit primul premiu în clasa întâia primară“.
După o carieră excepțională în cercetare și în învățământul superior și o operă impresionantă, apreciată în întreaga lume, acad. Ionel Haiduc a dorit să reafirme statutul prioritar al cercetării fundamentale și să semnaleze necesitatea finanțării coerente și strategice a acestui domeniu la nivel național.
„La întrebarea despre utilitatea cercetării fundamentale se poate răspunde cu cel puţin trei argumente:
1) Cercetarea fundamentală este sursă de noi cunoștinţe, care pot sta la baza unor noi tehnologii și produse. Fără cunoștinţe de bază nu este posibilă nicio aplicaţie.
2) Cercetarea fundamentală este un excelent mijloc de educaţie, de pregătire a specialiștilor de înalt nivel. Cercetarea fundamentală oferă cel mai bun mod de a învăţa căutarea și găsirea informaţiei, folosirea literaturii știinţifice de specialitate, operarea echipamentelor de cercetare, analiza și rezolvarea problemelor, redactarea și prezentarea rezultatelor și rapoartelor, și – de ce nu – stimularea interesului tinerilor pentru cercetare.
3) Cercetarea fundamentală este o sursă de prestigiu pentru ţări, instituţii și indivizi, într-o lume globalizată și competitivă, în care cercetarea este riguros monitorizată.
Concluzia este că cercetarea fundamentală este o investiţie și nu un lux sau o cheltuială excesivă. Ea trebuie promovată și susţinută în toate ţările, indiferent de mărimea, nivelul lor economic sau resursele lor naturale.
Oamenii de știinţă trebuie să convingă factorii de decizie (politicieni, guverne) și publicul în general, prin dialog sincer, că există atât beneficii financiare (mai devreme sau mai târziu) cât și beneficii sociale din cercetarea fundamentală, cercetare care trebuie cultivată și sprijinită prin toate mijloacele disponibile. Această concluzie este valabilă și pentru ţările mai mici, în care echilibrul dintre cercetarea fundamentală și aplicativă poate fi vital pentru dezvoltarea lor sustenabilă.
Ca unul care în cariera mea am practicat mai ales cercetare fundamentală (cu unele excepţii) consider că această concluzie este pe deplin justificată.“
Academician Ionel Haiduc (n.1937), una dintre cele mai importante personalităţi ale chimiei românești, a realizat, prin preocupările sale știinţifice, operă de pionierat în acest domeniu, introducând mai multe linii și subiecte de cercetare noi, printre care ciclurile anorganice, compușii organometalici ai metalelor netranziţionale, liganzii organofosforici, compușii organometalici cu acţiune antitumorală și chimia supramoleculară (sisteme organometalice auto-organizate).
Este autor a peste 350 de articole în prestigioase jurnale in¬ternaţionale, 9 cărţi (majoritatea publicate în străinătate), numeroase capitole de cărţi sau contribuţii în serii de volume în profilul chimiei organo-metalice și supramoleculare. A fost profesor invitat în Universităţi din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud, antrenând laboratoarele vizitate în proiecte ample de cercetare cu echipa sa de la Cluj-Napoca, unde a desfășurat o activitatea știinţifică de înalt nivel, având o implicare constructivă în politica știinţei din România.
Ales membru al Academiei Române în anul 1991 și bucurându-se de încrederea și aprecierea colegilor, a deținut două mandate consecutive de președinte al Academiei Române în perioada 2006-2014.
Biroul de comunicare al Academiei Române