data-layout="button" data-size="small"> Share

13 decembrie 2022

Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu a primit însemnele de membru asociat al
Academiei de Medicină din Franța


Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române, medic cardiolog cu excepțională reputație internațională, a fost aleasă membru asociat al Academiei de Medicină din Franța, cea mai înaltă poziție care poată fi deținută de un membru din străinătate.

Ceremonia primirii oficiale și acordarea însemnelor de membru asociat au avut loc marți, 13 decembrie 2022, în cadrul ședinței anuale solemne de la Paris. Votul de alegere a fost acordat cu opt luni înainte, în aprilie 2022.

Academia Națională de Medicină din Franța, una dintre cele mai renumite instituții științifice europene, reunește medici, chirurgi, biologi, farmaciști și medici veterinari recunoscuți pentru activitatea științifică și pentru responsabilitățile pe care și le-au asumat în domeniul sănătății.

Academia Națională de Medicină din Franța poartă această titulatură începând cu data de 29 ianuarie 1947, instituția având însă o îndelungată istorie. Ea este moștenitoarea Academiei Regale de Medicină create de către Ludovic al XVIII-lea, ca instituție independentă de cele patru Academii de ramură franceze existente în cadrul Institut de France. Aceasta, la rândul său, moștenise tradiția a două instituții științifice și anume Academia Regală de Chirurgie, fondată în 1731 de Ludovic al XV-lea, și Societatea Regală de Medicină, înființată în 1778 sub Ludovic al XVI-lea. De la înființare, Academia Națională de Medicină din Franța a avut unsprezece membri naționali laureați ai Premiului Nobel.


Biroul de comunicare al Academiei Române