25 - 31 iulie 2022

Manifestările Darclée
Cel mai aşteptat eveniment liric al anului s-a încheiat în triumf


Mariana Nicolesco: „Atmosfera plină de entuziasm, dăruire, progresele şi performanţele remarcabile ale multora dintre tinerii participanţi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, pe care le-am oferit la Brăila între 25 şi 31 iulie justifică pe deplin cuvintele multora dintre ei care spuneau că în sfârşit am revenit la viaţă!

În acest spirit a fost celebrat un sfert de veac de manifestări extraordinare dedicate memoriei legendarei soprane Hariclea Darclée şi gloriei Artei Sacre a Cântului, manifestări unanim recunoscute drept unice în lume, la care au luat parte de-a lungul anilor aproape 3000 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente. Nepreţuită mărturie istorică este caietul-program de 40 de pagini, cuprinzând texte edificatoare şi peste 60 de fotografii color.

După pauza de doi ani impusă de pandemie, un elan extraordinar, forţa şi aspiraţiile spre sferele cele mai înalte ale artei s-au manifestat cu o formidabilă vitalitate şi bucurie, în aspiraţia spre perfecţiune fiecare arie, fiecare măsură fiind reluate, sub îndrumarea Marianei Nicolesco, ori de câte ori era necesar.

Luni 25 iulie. Reuniţi în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, tinerii artişti veniţi la Master Classes sunt salutaţi cu căldură de Mariana Nicolesco, de Primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir, şi de Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Iulian Chiriac.

Vineri 29 iulie a avut loc prima întâlnire cu publicul a participanţilor la Master Classes. Aplauze şi ovaţii nesfârşite au salutat prezenţa Marianei Nicolesco şi senzaţionalele sale interpretări ale capodoperelor cântate de Hariclea Darclée, Tosca de Puccini, La Traviata de Verdi şi La Wally de Catalani. Ea a prezentat apoi filmul evenimentelor Darclée din 1995 încoace, urmat de comentariile formulate de Dr. Stephan Poen. Au entuziasmat apoi extraordinarele interpretări ale pianistului Matei Varga, anume venit de la New York, propunând surprinzătoare muzici de salon din epoca legendarei noastre soprane. Serata s-a încheiat într-o încântare generală cu Recitalul tinerilor artişti participanţi la Master Classes, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici, Peter Kolcsar şi… Matei Varga. Au cântat soprana Christine Razec, baritonul Sebastian Balaj, mezzosoprana Ramona Bolojan, tenorul Alexandru Nagy, sopranele Miruna Iancu şi Miliţa Pantin.

ALT

După interpretările extraordinare ale unor capodopere puţin cunoscute de Gershwin şi de compozitorul cubanez Ernesto Lecuona, contemporani ai Haricleei Darclée, pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru celebrarea unui sfert de veac al evenimentelor dedicate legendarei soprane, în prezenţa Marianei Nicolesco, îl acompaniază cu binecunoscuta-i iubire pentru vocea umană pe baritonul Sebastian Balaj interpretând Chageons propos din ciclul de lieduri compus de George Enescu pe versuri de Clément Marot

Sâmbătă 30 iulie întreaga Brăilă a fost cuprinsă de euforia Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării, reunind ca de obicei mii şi mii de iubitori ai muzicii, veniţi să-i aplaude din nou în marele repertoriu pe laureaţii Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, anume reuniţi pentru memorabila celebrare, soprana Silvia Micu, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare, tenorul Adrian Dumitru, baritonul Silviu Mihăilă şi basul Iustinian Zetea, cu toţii strălucind sub bagheta Maestrului Marco Balderi în fruntea Orchestrei Festivalului Darclée şi a Corului Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner. Au fost interpretate, după Oda Bucuriei de Beethoven, azi Imnul Europei, capodopere de Mozart, Rossini, Mendelssohn Bartholdy, Offenbach, Gershwin, Bizet, Johann Strauss şi Verdi.

ALT

Mariana Nicolesco intonând împreună cu “zmeii” săi faimosul Brindisi din La Traviata de Verdi în finalul Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării urmărit cu pasiune de mii şi mii de spectatori

În fine, ziua de duminică 31 iulie a însemnat, cu Gala Master Classes, un adevărat maraton liric, ca întotdeauna, afirmarea în faţa publicului, a zecilor de participanţi la ediţia 2022 a Cursurilor de Măiestrie Artistică, interpretând de-a lungul a şase ore de minunată muzică nu mai puţin de 26 arii de operă, uneori de operetă şi chiar… celebre pagini de music hall!

ALT ALT

Îndrumaţi de Mariana Nicolesco, mezzosoprana Florentina Soare şi tenorul Adrian Dumitru în scena Tu qui Santuzza din opera Cavalleria Rusticana de Mascagni

După peste cinci ore de adevărat maraton liric, Mariana Nicolesco şi “zmeii” săi salută publicul entuziast prezent la Gala Master Classes

Săptămâna magică a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco tinerelor speranţe ale artei cântului din ţara noastră, adevărată sărbătoare a “revenirii la viaţă”, reprezintă un punct de pornire decisiv şi garanţia succesului acestora la ediţia din anul viitor a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, la care îşi anunţă de pe acum prezenţa tineri artişti din întreaga lume.