28 octombrie 2024
Institutul de Biochimie al Academiei Române
O bijuterie din coroana științei românești: Institutul de Biochimie al Academiei Române
Institutul de Biochimie al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Biochimie și Biologie Moleculară, a organizat, în perioada 25-27 septembrie 2024, la Biblioteca Academiei Române, o nouă ediție a conferinței internaționale anuale a Societății Române de Biochimie și Biologie Moleculară–SRBBM.
Noutățile pe care această ediție a conferinței le-a adus în peisajul manifestărilor științifice de profil au vizat participanții și temele abordate.
Dr. Ștefana Petrescu, directorul Institutului de Biochimie al Academiei Române: „Ediția din acest an a conferinței internaționale a SRBBM a beneficiat de participarea celor mai activi cercetători biochimiști din centrele universitare și institutele Academiei Române din București, Cluj, Iași, Timișoara, Oradea și Arad. Alături de ei au fost prezenți cercetători și profesori din străinătate, iar patru dintre aceștia au susținut conferințe plenare: profesor Frances Platt, Universitatea din Oxford, profesor Radu Aricescu, Universitatea din Cambridge, profesor Adrian Șalic, Universitatea Harvard, dr. Octavian Bucur, Viron Molecular Medical Institute, SUA, și directorul Institutului Național de Genomică”.
În ceea ce privește temele lucrărilor prezentate în cadrul acestei manifestări științifice, dr. Ștefana Petrescu a precizat: „Conferința anuală internațională a Societății Române de Biochimie și Biologie Moleculară – SRBBM a prilejuit dezbateri pe subiectele de cercetare fundamentală din biochimia celulară și moleculară, genomica funcțională și bioinformatică, înțelegerea mecanismelor moleculare în diverse stări patologice și cercetarea biochimică translațională, dezvoltare de medicamente, dar și aplicațiile biochimiei în bio-nanotehnologii avansate. Acest for al biochimiștilor prilejuit de conferința SRBBM a reliefat problemele științifice de interes și de anvergură la nivel internațional în domeniul de cercetare a științelor vieții, domeniu în care biochimia stă la baza înțelegerii proceselor biologice.”
Prima conferință plenară din cadrul acestei reuniuni științifice a fost susținută de doamna academician Frances Platt, FmedSci1 FRS2, profesoară la Universitatea din Oxford. Chiar în zilele conferinței de la București, două noi medicamente dezvoltate pe baza investigațiilor sale au fost aprobate de agenția americană din domeniul medical The Food and Drug Administration–FDA. Imediat după susținerea prezentării sale în plenul conferinței, am realizat interviul care urmează.
Cătălin Mosoia: Când ați făcut cunoștință prima dată cu reprezentanții comunității științifice din România?
Frances Platt: În anul 1990 m-am întâlnit cu Cecilia Motaș (1926-2020) la o conferință care se desfășura în Suedia. Ea m-a invitat să vizitez institutul din București unde lucra, pentru că eu lucram la un institut în Oxford care avea preocupări științifice similare cu institutul român. Nu a trecut mult timp și, prima dată, am venit la București în 1991. Acum, cred că sunt la a zecea vizită în România.
Cătălin Mosoia: Ce credeți despre știința românească?
Frances Platt: Știința românească este extraordinară. Pe de altă parte, îmi place să vin în România pentru că este o țară minunată.
Cătălin Mosoia: Cum se vede Institutul de Biochimie al Academiei Române de la Universitatea din Oxford?
Frances Platt: Institutul de Biochimie din București se vede ca un prim centru de cercetare de o calitate incredibil de înaltă, înzestrat cu o foarte bună imaginație științifică și bine condus de Ștefana Petrescu. La nivel internațional, Institutul de Biochimie al Academiei Române este foarte respectat. Este ca o bijuterie din coroana științei românești.
Cătălin Mosoia: : Aveți în vedere planuri de cercetare care să implice participarea cercetătorilor români?
Frances Platt: Răspunsul este afirmativ. Chiar în pauza acestei conferințe am discutat cu Ștefana Petrescu despre o nouă colaborare. De-a lungul anilor, am găzduit în laboratorul meu mai multe vizite ale cercetătorilor români. Cred că cercetările de la Institutul din Oxford și de la Institutul din București au evoluat cumva în paralel, iar acum ne reunim forțele pentru noi cercetări.
Cătălin Mosoia: Așteptăm cu plăcere și interes articolele științifice semnate de autori de la Institutul din Oxford și de la Institutul de Biochimie al Academiei Române.
Lucrările conferinței internaționale anuale a Societății Române de Biochimie și Biologie Moleculară s-au desfășurat, în perioada 25-27 septembrie 2024, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române.
Cătălin Mosoia
Academia Română – Comunicare și imagine publică
Note
1 FmedSci, Fellow of the Medical Academy of Sciences
2 FRS, Fellow of the Royal Society