22-25 octombrie 2024
Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“


Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ – 75 de ani de la fondare

Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române organizează în perioada 22-25 octombrie 2024 două manifestări dedicate împlinirii a 75 de ani de la fondarea institutului:

  • 22-23 octombrie 2024: expoziția „Trei sferturi de veac de cercetare instituționalizată a culturii tradiționale românești. Documente, proiecții de filme etnologice, audiții, cărți“. Program de vizitare între orele 11-17. Intrarea publicului este liberă.
  • 24-25 octombrie 2024: sesiunea de comunicări științifice „Cultură tradițională în cadre contemporane“. Lucrările se vor desfășura între orele 9:30-18. Programul este disponibil pe pagina web a institutului la adresa: https://academiaromana.ro/ief/evenim2024/colocviileBrailoiu_program.pdf.

Cele două evenimente fac parte în suita de manifestări culturale înscrise în Colocviile „Brăiloiu“, sesiune științifică anuală aflată la cea de a XIII-a ediție, consacrată în acest an sărbătoririi celor șapte decenii și jumătate de activitate neîntreruptă a institutului și rezultatelor obținute în activitatea de cercetare.

Între manifestările organizate pentru sărbătorirea celor 75 de ani de existență a Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române, două au avut deja loc în lunile mai și septembrie:

  • Conferința „Folclorul, factor identitar și mijloc de coeziune socială“, susținută de acad. Sabina Ispas – Sala Dalles, 30 mai 2024
  • Seminarul „Reflectarea personalității lui Avram Iancu în tradiția populară românească“ – sediul institutului, 18 septembrie 2024

Un alt eveniment este programat pentru luna noiembrie:

  • Atelierul internațional „Tradition and Modernity in the System of Bulgaria and Romania“ – sediul institutului, 5 noiembrie 2024

În data de 6 aprilie 2024 s-au împlinit trei sferturi de veac de la publicarea, în Buletinul Oficial, a Decretului nr. 136, pentru înființarea Institutului de Folclor, al cărui sediu urma să fie în București. Între sarcinile principale care reveneau instituției sunt amintite: „culegerea și studierea folklorului“, „inițierea și formarea cadrelor de folkloriști“, „reproducerea cu mijloace tehnice adecvate a creațiilor de folklor“.

Informații obținute prin amabilitatea colegilor de la
Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“