11 octombrie 2024
Institutul de Chimie „Coriolan Drăgulescu“ din Timișoara


RO-OPENSCREEN, noul Centru interdisciplinar de specializare inteligentă în domeniul chimiei biologice
Unicat în România: Librăria Națională de Compuși cu Activitate Biologică

Institutul de Chimie „Coriolan Drăgulescu“ al Academiei Române a finalizat în acest an, 2024, implementarea proiectului „ICT – Centru interdisciplinar de specializare inteligentă în domeniul chimiei biologice, RO-OPENSCREEN“. Consolidarea unor clădiri, dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne și dezvoltarea unei librării de compuși chimici, unică în România, sunt printre rezultatele acestui proiect.

Proiectul a vizat stimularea competitivității cercetării românești și integrării în spațiul european de cercetare. Mai precis, creșterea capacității, calității și eficienței activității CDI (cercetare, dezvoltare, inovare) prin realizarea unei infrastructuri de cercetare moderne și dotarea laboratoarelor create cu echipamente și instrumente de cercetare de înaltă performanță, aliniate cerințelor de integrare în rețeaua europeană de infrastructură EU-OPENSCREEN – European Infrastructure of Open Screening Platforms for Chemical Biology.

În urma implementării acestui proiect s-au obținut următoarele rezultate:

  • consolidarea și modernizarea a două clădiri pentru a găzdui laboratoarele de sinteză, analiză și caracterizare structurală, laboratorul de chemo-informatică, sistemul de calcul de înaltă performanță, biblioteca națională de compuși;
  • dotarea laboratoarelor cu echipamente de cercetare de ultimă generație – unele cu configuraţie unică în România –, care completează infrastructura deja existentă şi permit institutului să devină un Pol de excelenţă științifică interdisciplinar, aliniat la noile tendinţe şi standarde internaţionale de cercetare;
  • crearea Librăriei Naționale de Compuși cu Activitate Biologică, unică în România, ale cărei resurse pot fi accesate de instituții de cercetare, universități, industria farmaceutică și alte entități interesate.

În ceea ce privește resursele disponibile în Librăria Națională de Compuși cu Activitate Biologică – LNCB, dr. Liliana Cseh, directorul Institutului de Chimie „Coriolan Drăgulescu“ al Academiei Române, precizează:

„În prezent, librăria LNCB cuprinde 5.692 de compuși, dintre care 2.692 sunt medicamente aprobate și compuși naturali, iar 3.000 sunt compuși de diversitate. Aceștia pot fi pregătiți pentru testare biologică, care se poate realiza în România de către cercetătorii de la Institutul de Biochimie al Academiei Române din București, iar în Europa, de către specialiștii de la European Research Infrastructure Consortium for Chemical Biology and Early Drug Discovery, EU-OPENSCREEN.“

Detalii despre centrul interdisciplinar RO-OPENSCREEN sunt disponibile la adresa www.ro-openscreen.ro. Informații privind inițierea de colaborări se pot obține prin email la adresa ict@acad-icht.tm.edu.ro.

Proiectul – în valoare totală de 42.587.899,61 lei din care 36.090.656,29 lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile – a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Acțiunea 1.1.1 – Mari infrastructuri de CD, Tip de proiect – „Proiecte de investiții pentru instituții publice de CD/universități pentru regiuni mai puțin dezvoltate“.

Academia Română – Comunicare și imagine publică


Înainte și după modernizare