4-5 septembrie 2024
Institutul de Studii Sud-Est Europene
Colocviul internațional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924-2024).
Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines
Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine (SRSB) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR), organizează, sub egida Asociației Internaționale de Studii Bizantine (AIEB), colocviul internațional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924-2024). Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la București (1924) și internaționalizarea studiilor bizantine, care va avea loc în Sufrageria Regală din spațiile istorice ale MNAR, în perioada 4-5 septembrie.
Deschiderea lucrărilor va fi onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și a prof. Antonio Rigo, președintele Asociației Internaționale de Studii Bizantine, care vor rosti alocuțiunile introductive. Vor lua, de asemenea, cuvântul dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României, dr. Daniel Cain, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, și dr. Andrei Timotin, președintele Societății Române de Studii Bizantine.
Colocviul marchează centenarul congresului organizat de N. Iorga la București în 1924, congres care reprezintă punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice internaționale. Evenimentul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor dezbate, pe durata a două zile de conferințe și comunicări, importanța congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările colocviului vor evidenția locul însemnat pe care știința românească l-a avut și continuă să-l aibă, după un secol, în cadrul studiilor bizantine, un domeniu de o însemnătate aparte pentru istoria culturii românești.
Găzduirea colocviului la MNAR, deținătorul celei mai vechi colecții publice de artă bizantină și postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă inițiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenția comunității științifice internaționale valorosul tezaur cultural de tradiție bizantină din România.
Partenerii și sponsorii evenimentului: TVR, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dar Development, Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Fundația Magazin Istoric.
Miercuri-joi, 4-5 septembrie 2024, orele 9:00-18:30.
Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, Calea Victoriei nr. 49-53
Lucrările Colocviului se vor desfășura în limbile engleză și franceză.
Accesul în sală va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Lucrările colocviului vor fi disponibile și pe platforma Zoom. Pentru obținerea informațiilor privind conectarea, este necesară trimiterea unui e-mail pe adresa contact@srsb.ro, cu mențiunea numelui și afilierii profesionale.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați: www.acad.ro, www.acadsudest.ro, www.srsb.ro și www.mnar.arts.ro.
Informații obținute prin amabilitatea dr. Andrei Timotin,
președintele Societății Române de Studii Bizantine
și președinte supleant al Asociației Internaționale de Studii Bizantine