20 iunie 2024
Institutul Astronomic al Academiei Române


Ziua Porților Deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române


Institutul Astronomic al Academiei Române invită publicul interesat, joi, 20 iunie 2024, între orele 10 și 18, la Ziua Porților Deschise ale institutului, celebrată în aceeași zi cu solstițiul de vară și în aceeași perioadă cu manifestările internaționale dedicate Zilei Asteroidului.

Accesul publicului este gratuit, însă se face doar pe baza de programare la adresa de email astro@astro.ro, unde trebuie menționate numele și prenumele vizitatorilor. Ulterior, organizatorii vor aloca participanților un interval orar de vizitare a Institutului Astronomic (strada Cuțitul de Argint, nr. 5, sector 4, București).

Astronomii propun persoanelor interesate o serie de manifestări științifice, printre care prezentări din domeniul astronomiei, vizitarea spațiilor muzeale ale Institutului Astronomic, ateliere de lucru tematice și observații astronomice.

Ziua Asteroidului
Ziua Asteroidului, eveniment recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, se celebrează anual cu scopul de a atrage atenția asupra asteroizilor și a modalităților prin care planeta noastră poate fi protejată de un posibil impact periculos.

Această zi a fost lansată în 2014 de dr. Brian May, astrofizician și chitarist al formației Queen, Danica Remy, Fundația B612, Rusty Schweickart, astronaut Apollo, și Grig Richters, regizor german. Ziua Asteroidului se marchează pe 30 iunie, când, în anul 1908, în regiunea Siberia – Tunguska, s-a produs cel mai mare impact dintre un asteroid și Pământ, în urma căruia a fost devastată o suprafață de peste 2.000 de kilometri pătrați.

La nivel internațional, în seria manifestărilor dedicate Zilei Asteroidului se înscriu conferința și festivalul care se vor desfășura, în zilele de 28 și 29 iunie, la Cercle Cité din Luxemburg. La aceste manifestări va participa, în calitate de invitați speciali, cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, și Mirel Birlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.

Solstițiul de vară 2024
Potrivit Anuarului Astronomic 2024, publicație care apare sub egida Editurii Academiei Române, solstițiul de vară va avea loc pe data de 20 iunie, la ora 22h51m TLR (Timp Legal Român).

Cer senin!