18-19 iunie 2024
Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“


Conferința internațională „G. Călinescu ‒ 125“


Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române organizează, în parteneriat cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu“ din Cluj-Napoca, Institutul de Filologie Română „Al. Philippide“ din Iași, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“ din Timișoara și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu“ din Chișinău, în zilele de 18 și 19 iunie 2024, conferința internațională „G. Călinescu – 125“.

Manifestarea se va desfășura în format hibrid, la sediul institutului din Calea 13 Septembrie nr. 13, sector 5, București.

În deschiderea conferinței vor rosti alocuțiuni academicienii Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, Gheorghe Chivu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, și Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere, Universitatea din București, iar din partea Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, prof.univ.dr. Lucian Chișu, director interimar, și dr. Oana Soare, director adjunct. Cu această ocazie, Romfilatelia va lansa panoul promoțional G. Călinescu – 125.

La eveniment participă peste 50 de profesori universitari, cercetători și doctoranzi din Belgia, Franța, Marea Britanie, Moldova și România.

Lucrările conferinței vor avea două secțiuni, respectiv „G. Călinescu – 125 de ani de la naștere“ și „Tratate, enciclopedii și dicționare literare în epoca digitalizării“.

Informații oferite de prof.univ.dr. Lucian Chișu,
Director interimar al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“

Program