18 iunie 2024
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului – INST


Conferința internațională „Organizare sanitară și practici medicale în timpul comunismului.
Încercări de istorie socială“


Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului – INST al Academiei Române organizează conferința științifică „Organizare sanitară și practici medicale în timpul comunismului. Încercări de istorie socială“. Evenimentul va avea loc marți, 18 iunie 2024, începând cu ora 9:30, în format fizic la Sala de Conferințe Parter Vest din Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române, Calea 13 Septembrie, nr. 13, București, și în format on-line pe platforma Google Meet (pentru participarea online este necesară pre-înregistrarea până pe 17 iunie, la secretariat@totalitarism.ro).

Plecând de la situația istoriografică și disciplinară a unui domeniu de cercetare aflat în expansiune rapidă cum e cel al istoriei sistemelor postbelice de sănătate, conferința va evalua câteva din posibilele linii de cercetare istorică dedicate construirii, dezvoltării și dinamicii sistemului de sănătate publică din România comunistă și totalitară. În cadrul conferinței vor fi abordate interdisciplinar subiecte legate de presiunile politice făcute asupra corpului medical în timpul comunismului, de redefinirea rolului social al medicului, dinamica diferitelor discipline medicale, de structurarea, instituționalizarea și evoluția sistemului public de sănătate și de îngrijire din România, de practici medicale oficiale și neoficiale, de campanii de sănătate publică din respectiva perioadă, de contribuția practicienilor medicali din România la formarea și schimbul de cunoștințe în contextul războiului rece, de participarea României (post)comuniste la rețelele transnaționale de ajutor umanitar, de experiențele pacienților, de biopolitica din România comunistă.

Evenimentul va beneficia de participarea cercetătorilor și profesorilor de la prestigioase instituții științifice internaționale, precum Dublin City University, Universitatea din Viena, Universitatea din Jönköping, și naționale: Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“, Institutul de Istorie „George Barițiu“, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea din București.

Informații oferite de prof.univ. Florin Abraham,
directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului

Program