30 mai – 1 iunie 2024
Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“


Conferința Anuală a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iași, ediția a V-a

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din cadrul Filialei Iași a Academiei Române organizează în perioada 30 mai – 1 iunie 2024 a V-a ediție a Conferinței sale anuale, beneficiind de o selectă participare internațională. Lucrările se vor desfășura în Sala de conferințe a institutului și la Muzeul Municipal „Regina Maria“, în format hibrid, cu transmisiuni în direct pe pagina de facebook.

Gândită în paneluri tematice, conferința dorește să aducă în prim-planul dezbaterii istoriografice cercetări recente ale specialiștilor din diferite centre academice din România și din străinătate. Comunicările prezentate în cadrul conferinței propun perspective veridice asupra trecutului, utilizând surse dintre cele mai variate și inedite, verificate cu un înalt spirit critic și validate de un suport teoretic adecvat. Vor fi abordate teme precum patrimoniu, regimuri și ideologii politice, proiecții ale istoriei relațiilor internaționale, migrație și identitate, istoria Bisericii, istoria culturală, istoriografie și imaginar, acoperind zone de interes științific local, regional, național și universal.

Programul ediției din acest an include câteva evenimente speciale, cu implicarea unor cercetători de la reputate instituții de cultură și de cercetare din străinătate. Între acestea se evidențiază conferința „Brâncuși în fața istoriei“, susținută de Doina Lemny, reputat critic de artă de la Muzeul Național de Artă Modernă – Centre Pompidou, Paris, și comunicarea „Horticultori, amatori și savanți. Științele naturii în Franța primei jumătăți de secol XIX“, prezentată de Cristiana Oghină-Pavie, de la Université d’Angers.

Un moment festiv în cadrul conferinței îl va constitui ceremonia de acordare a titlului de membru de onoare al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ profesorului Alex Drace-Francis de la Universitatea din Amsterdam.

Aflată la a V-a ediție, Conferința Anuală a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ din cadrul Filialei Iași a Academiei Române este deja o constantă științifică a institutului și se înscrie în schimbul permanent de informație între specialiști din domeniul istoriei și din domenii conexe, din țară și din străinătate, asigurând atât transdisciplinaritatea programelor de cercetare, cât și larga circulație a rezultatelor cercetării. În acest sens, organizatorii declară:

„Mediul academic își reevaluează în permanență potențialul epistemic, testează și validează noi direcții de cercetare, se deschide spre societatea contemporană, iar conferințele științifice reprezintă o excelentă oportunitate în acest sens“.

Comunicările prezentate la ediția din anul acesta urmează a fi publicate într-un volum al seriei deschise de prima ediție a conferinței (2019), la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Manifestarea este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria“ și Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Comitetul de organizare:
dr. Alexandru D. Aioanei, cercetător științific
dr. Mihai-Cristian Amăriuței, cercetător științific
dr. Liviu Brătescu, cercetător științific II
dr. Cătălina Chelcu, cercetător științific II
dr. Leonidas Rados, cercetător științific I

Comitetul științific:
Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române
Prof. univ. dr. Petronel Zahariuc
dr. Flavius Solomon, cercetător științific I
dr. Cătălin Turliuc, cercetător științific I
dr. Marius Chelcu, cercetător științific II
dr. Mihai Chiper, cercetător științific II
dr. Dorin Dobrincu, cercetător științific III


Biroul de comunicare al Academiei Române

Program și rezumatele comunicărilor