16-17 mai 2024
Institutul de Filologie Română „A. Philippide“, al Academiei Română – Filiala Iași


Conferința internațională de etno-didactică „Cultura tradițională în școală“, ediția a IX-a

Departamentul de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide“ al Academiei Română – Filiala Iași, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Iași, organizează în perioada 16-17 mai 2024 Conferința internațională de etno-didactică „Cultura tradițională în școală“, aflată la a IX-a ediție. Lucrările conferinței vor fi găzduite de Casa „Vasile Pogor“ din Iași.

Prima ediție a conferinței a avut loc în anul 2015, din inițiativa și în organizarea Departamentului de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“ din Iași, iar de-a lungul edițiilor precedente în cadrul manifestării s-au exprimat diverși specialiști implicați în crearea și punerea în practică a celor mai eficiente strategii didactice pentru transmiterea informației despre cultura tradițională către tinerele generații.

Ediția de anul acesta se înscrie în direcția strategiei actuale a organismelor culturale internaționale de încurajare a includerii culturii și artelor în sistemele naționale de educație, vizând sporirea valorii acestora în cadrul politicilor publice, conform Cadrului UNESCO pentru educația culturală și artistică.

Scopul strategiei UNESCO este de a extinde mediile de învățare și a favoriza învățarea contextualizată, care generează o conexiune mai puternică între cei care învață, indiferent care este vârsta acestora și mediul socio-economic de proveniență, și comunitățile lor.

Conform UNESCO, cultura și artele ar trebui să fie integrate în predare și învățare prin implicarea instituțiilor culturale, prin considerarea spațiilor culturale ca medii de învățare, precum și a actorilor relevanți, cum ar fi managerii și creatorii de patrimoniu cultural și mediatorii comunității locale.

Acest demers indică, printre altele, promovarea rolului educațional al culturii, care include drept piloni esențiali sistemele de valori, tradițiile și credințele, patrimoniul cultural imaterial. Educația culturală și artistică poate promova dialogul intergenerațional și administrarea responsabilă a resurselor culturale și naturale.

Comitet organizatoric:
Dr. Adina Ciubotariu, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași
Dr. Ioana-Otilia Baskerville, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași
Darie-Silviu Flocea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale, Iași

Comitet științific:
Dr. Adina Ciubotariu, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași
Dr. Ioana-Otilia Baskerville, Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide”, Iași
Dr. Maria Șpan, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Dr. Cristian Mușa, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, București, Academia Română


Biroul de comunicare al Academiei Române

Program